StoryEditor
KalelargaUŽIVO IZ STOŽERA

Nema novih slučajeva zaraze! Epidemiolog Medić o tome hoće li Biograd u karantenu: Više ‘da‘ nego ‘ne‘! Do kraja dana ćemo donijeti tu odluku... 

Piše I.N./I.I.
26. ožujka 2020. - 10:30
Luka Gerlanc/Cropix

- Danas nema novih slučajeva oboljelih, kazao je epidemiolog Alan Medić na konferenciji Stožera civilne zaštite Zadarske županije te se osvrnuo na dva slučaja koja su se pojavila u srijedu popodne. 

- Riječ je o doktoru iz Specijalne bolnice Biograd te njegovoj pacijentici koju je operirao. Njihovih otprilike sto kontakata se nalazi u samoizolaciji, a u toku dana ćemo vidjeti hoće li biti potrebe za opsežnijim mjerama u Biogradu. U tijeku smo pravljenja procjene hoće li grad zatvoriti na 14 dana kolika je i faza inkubacije, točnije hoće li Biograd iduća dva tjedna biti karantena. Moja procjena je da će to više biti 'da' nego 'ne' to jest da će Biograd na dva tjedna biti u karanteni. Do kraja dana ćemo donijeti tu odluku, a sve u skladu s Nacionalnim stožerom, kazao je epidemiolog Alan Medić dodajući kako doktor nije imao simptome kada je radio, već da su mu se simptomi pojavili kada je bio u kući.  Kazao je i kako će se Specijalna bolnica u Biogradu danas i sutra u potpunosti isprazniti i dezinficirati.  

Ravnatelj OB Zadar Željko Čulina kazao je kako je zaražena pacijentica primljena u zadarsku bolnicu zbog upale pluća i respiratornih problema, a kada su saznali da ju je operirao zaražen doktor, odmah su je prebacili na COVID odjel, rekao je ravnatelj Čulina dodajući kako se čekaju nalazi jučerašnjih 20 testova, ali i kako je od jutra uzeto sedam novih testova. 

Također je kazao kako je zaraženi doktor iz biogradske bolnice operirao još neke pacijente, ali i kako je njegov sin djelatnik zadarske bolnice te se on sada nalazi u samoizolaciji. 

OB Zadar je zbog samoizolacije ostao bez 25 doktora i 27 medicinskih sestara te 4 nezdravstvena djelatnika.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 12:16