StoryEditorOCM
KalelargaODLAZAK KALABRIĆA

Prema procjeni glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj - Šipek: zadarsko tužiteljstvo treba još pet ljudi! Ok, a tko će biti šef?

Piše B.S.
30. siječnja 2023. - 18:07

Glavna državna odvjetnica RH Zlata Hrvoj- Šipek objavila je na temelju Zakona o Državnoodvjetničkom vijeću, a uz prethodnu suglasnost Ministarstva pravosuđa, plan popunjavanja slobodnih mjesta zamjenika državnih odvjetnika u 2023. godini.

Osim u Državnom odvjetništvu RH, prema tom planu, u 2023. godini predviđeno je popunjavanje sistematiziranih mjesta zamjenika u županijskim i općinskim državnim odvjetništvima koja su ostala upražnjena zbog razriješenja po sili zakona ili će ostati upražnjena u tijeku godine zbog odlaska u mirovinu ili na druge dužnosti.

Prethodno je od županijskih i općinskih državnih odvjetništava zatraženo da iskažu potrebe nakon čega je donesean procjena na temelju dostavljenih podataka, a imajući u vidu opterećenost pojedinih državnih odvjetništava, kao i moguće eventualno rasterećenje učinkovitom preraspodjelom predmeta.

U zadarskom tužiteljstvo predviđena su mjesta za pet novih zamjenuka državnih odvjetnika, od čega jedno u Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru, a četiri u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.

Procijenjeno je da je za potrebe rada u Kaznenom odjelu Županijskog državnog odvjetništva u Zadru potrebno jedno mjesto zamjenika, a tri u Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru.

U Građansko upravnom odjelu predviđeno je još jedno slobodno mjesto zamjenika Općinskog državnog odvjetnika.

U međuvremenu se još čeka raspisivanje natječaja ili određivanje vršitelja dužnosti Državno odvjetničkog vijeća za ‘prvog čovjeka‘ Županijskog državnog odvjetništva u Zadru nakon što je Emilijo Kalabrić 14. siječnja prisegnuo na dužnost zamjenika Glavne državne odvjetnice Republike Hrvatske u DORH-u. Kalabrić još nije službeno stupio na tu dužnost, pa se I dalje vodi kao glavni državni odvjetnik Županijskog državnog odvjetništva u Zadru.

Kalabrić je na to mjesto postavljen prije tri godine nakon što je prethodno bio na mjestu prvog čovjeka u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku. Na tadašnji natječaj za šefa zadarskog ŽDO-a raspisan 2018. godine, uz Kalabrića, javili su se i sadašnji Kalabrićev prvi zamjenik u zadarskom ŽDO-u Denis Sokol, te Goran Troskot, koji je prije Kalabrića vodio zadarski ŽDO. Zasad je neslužbeno poznato da za to na mjesto špretendiraju Kalabrićev zamjenik Denis Sokol i Ivica Škara, bivši glavni općinski državni odvjetnik.

05. svibanj 2024 10:47