StoryEditorOCM
KalelargaSDSS I ŠKABRNJA

Premijer Plenković u petak u Zadru: "Sve je to aktivnost Domovinskog pokreta, čista politizacija, zlorabe ključne dane hrvatske povijesti!

Piše L.Burčul
3. studenog 2023. - 15:40

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se u petak u Zadru na istupe vukovarskog gradonačelnika i predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave.

U Škabrnji ne žele dolazak predstavnika SDSS-a 18. studenog, kako to komentirate?

- Imali smo već takvu situaciju, sve je to aktivnost Domovinskog pokreta, i u Vukovaru i u Škabrnji, čista politizacija. Domovinski pokret nastoji zlorabiti ključne dane hrvatske povijesti. Čujem da Penava traži ostavku potpredsjednika Vlade, ministra branitelja Tome Medveda, ne znam dokle to kani ići, Medved je ne samo hrvatski branitelj više puta ranjavan, zapovjednik Tigrova… Nije mi jasno kako baš sad Penava to traži, 2023., uoči parlamentarnih izbora, sad je Tomo Medved „ukrao“ kolonu u Vukovaru, a lani nije, preklani nije, od 2016. do 2020. nije, što se sad dogodilo? Dakle, želja je za izrazito velikim politiziranjem – rekao je Plenković.

- Uvažavamo sve žrtve, mi suosjećamo s obiteljima. Ali mi smo 32 godine nakon rata u situaciji da smo slobodna i demokratska zemlja, članica svega što možemo biti, pa imamo snage i za uključivost i toleranciju i što je najvažnije, pomirbu. Poruku o pomirbi šaljem sedam godina, računajući i na dio političke štete koju time napravim u tradicionalnom biračkom tijelu. Nije slučajno da je Anja Šimpraga potpredsjednica Vlade, ona predstavlja ne samo srpsku manjinu nego sve manjine koje su s nama u parlamentarnoj većini i ta poruka je važna, kao i njezin dolazak lani u Škabrnju, kao i dolazak Borisa Miloševića u Knin, dolazak predstavnika SDSS-a u Vukovar… To su sve važne političke simbolične geste koje pokazuju uvažavanje temelje hrvatske države i hrvatske žrtve, ali 30 godina kasnije mi moramo gledati prema budućnosti - zaključio je Plenković.

02. svibanj 2024 01:51