StoryEditorOCM
KalelargaANDREJ PLENKOVIĆ

Premijer u Zadru povukao paralelu s agresijom na Ukrajinu: "Mi tih 90-ih nismo imali solidarnost i potporu kakvu oni imaju danas. Time je naš podvig još veći!"

Piše Matea Magaš
21. siječnja 2023. - 15:14

Premijer Andrej Plenković u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru, na Svečanoj akademiji, istaknuo je kako današnje generacije duguju zahvalnost, slobodu i sve ono što danas ostvarujemo, svim hrvatskim braniteljima.

- Kada pogledamo u kontinuitetu posljednjih 30. godina, te devedesete bile su zasigurno neponovljive, jedinstvene i nezaboravne godine. One su te koje su odredile smjer razvoja Hrvatske i hrvatskoga društva. Hrvatska vojska, policija i branitelji su temelj Hrvatske države. Upravo zbog toga, Vlada RH, ne samo u godinama koje su iza nas, već i onim koje su pred nama, davat će pravu, istinsku i odgovarajuću pozornost svim bitnim datumima iz Domovinskog rata, vodit će računa o braniteljima i njihovim obiteljima, čuvajući njihova prava, jačajući ih i čineći život njihovih obitelji dostojanstvenim – naglasio je premijer Plenković.

image
Zvonko Pavic/Cropix

Istaknuo je također kako Vlada konstantno osnažuje hrvatsku vojsku i policiju, što je osobito važno u ovim vimenima u kojima živimo, koja su nestabilna s obzirom na to da usred Europe bijesni najveći sukob nakon II. Svjetskog rata.

- Izdvajamo najviše sredstava do sad za obranu i za modernizaciju naše vojske, dajemo doprinos tranziciji hrvatskoga naoružanja na zapadno naoružanje, najmodernije, koje nam jamči sposobnosti i kopnene vojske, ratnog zrakoplovka i mornarice. Ta je činjenica važna odrednica hrvastke Vlade i njene politike, u izrazito promjenjivim okolnostima kada je Rusija izvršila brutalnu agresiju na Ukrajinu – rekao je premijer i prisjetio se kako je upravo Ukrajina bila među prvima koja je priznala Hrvatsku i koja joj je pomogla u Domovinskom ratu.

image
Zvonko Pavic/Cropix

- Posljednice te invazije na našu prijateljsku zemlju osjećamo svi, globalno. Činjenica nas ta ne može ostaviti ravnodušnima pa smo zato smo, kao narod i kao Vlada: bili jasni: osudili smo agresiju i podržali smo žrtvu. I to govorim upravo s tom poveznicom na vremena 90-ih godina, kad je Hrvatska bila žrtva i kada se branila od Miloševićevog režima i kada nije imala ovakvu solidarnost i potporu kakvu danas ima Ukrajina. I tim više je obrana Hrvatske, Domovinski rat, oslobađanje teritorija, nevjerojatan podvig koji se ne može usporediti s ovakvom podrškom koju ima Ukrajina. Mislim da je to važno. Promislimo kako bi to bilo danas: ne iskazati solidarnost s ukrajnom, kao što smo tada mislili o svima onima koji su zaključili da nam pomoć ne treba i koji nas nisu htjeli priznati – zaključio je Plenković.

 

28. rujan 2023 02:52