StoryEditorOCM
KalelargaTUŽNA VIJEST

Preminuo Valter Dešpalj: ‘Uz brata Pavla, oca Šimu i sestru Maju, Valter je kao četrnaestogodišnjak svirao na prvim Glazbenim večerima u Sv. Donatu‘

Piše Zadarski.hr
10. travnja 2023. - 18:51

Violončelist, dugogodišnji profesor na Muzičkoj akademiji sveučilišta u Zagrebu, Valter Dešpalj, preminuo je u nedjelju, 9. travnja u 76. godini.  Rođen 1947. u Zadru, Dešpalj je bio međunarodno ugledan i iznimno svestran hrvatski violončelist koji je postigao vrhunske rezultate kao solist i komorni glazbenik, pedagog i obrađivač.

- Obitelj Dešpalj je neizmjerno mnogo značila za glazbeni život Zadra. Postavila je naime, temelje klasične glazbe u poslijeratnom, razrušenom Zadru.

Najmlađi od troje djece Šime Dešpalja, violončelist, dugogodišnji profesor na Muzičkoj akademiji sveučilišta u Zagrebu, Valter Dešpalj, napustio nas je jučer 9. travnja 2023. Uz brata Pavla, oca Šimu i sestru Maju, Valter je kao četrnaestogodišnjak svirao na prvim Glazbenim večerima u Sv. Donatu.

U knjizi "Orkestar zadarske čežnje" prisjetio se i prvih proba Zadarskog komornog orkestra i izjavio: "Iz moje, tada dječje perspektive, prvi je koncert Zadarskog komornog orkestra bio sjajan! Znao sam to cijeniti jer sam se sjećao teških dana svih tih glazbenika entuzijasta kada su vježbali u Kneževoj palači bez ikakva grijanja. Gledao sam taj strastveni glazbeni podvig širom otvorenih očiju!".

Srca Zadrana osvojio je Valter s projektom "Strings Only!". Ponovno poslijeratni Zadar, nakon Domovinskog rata, vapio je za kulturno-obrazovnim sadržajima. Tako je svoju školu za perspektivne gudače svakoga rujna održavao u crkvi Sv. Donata, animirao brojne Zadrane za studij na Muzičkoj akademiji, a rezultate rada predstavljao na koncertima za koje se uvijek tražila karta više.

Na Glazbenim večerima u Sv. Donatu nezaboravne koncerte priuštio nam je kroz višegodišnji projekt Cellomania u sklopu kojega su stasali najbolji violončelisti u Hrvatskoj, danas solisti, orkestralni glazbenici, profesori.

Valter Dešpalj nije se upuštao ni u što, a što nije znao raditi izuzetno. Bio je suradnik koji je uvijek garantirao vrhunske rezultate. Na tome smo mi u Zadru, od srca svi zahvalni. Uz izraze neizmjerne zahvalnosti za sve učinjeno i sućut obitelji, objavila je u ime Upravnog vijeća Glazbenih večeri u Sv. Donatu, Dina Bušić.

29. lipanj 2024 07:41