StoryEditorOCM
KalelargaPONOVO BEZ STRUJE:

Premuda ostala bez elekrtrične energije, mještani opet prebačeni na agregat: "Dosta nam je svega, prosvjedovat ćemo već večeras!"

Piše Matea Gugić
24. veljače 2020. - 20:30

Otok Premuda danas je ponovo utonuo u mrak. Samo je pet tjedana izdržala zakrpa na 50 godina starom podmorskom kabelu koji se nalazi između Premude i Silbe i koji je jedini je izvor struje za mještane najudaljenijeg otoka u zadarskom arhipelagu.
 
Ovo je sad već treći put da je Premuda ostala bez struje. Kad je prošli put nestala, krajem 2019. godine, mještani su čak mjesec dana proveli "na agregatu". Uslijedilo življenje u srednjem vijeku, a najbolji prijatelji postali su im lampadine i šterike. Taj je agregat radio ujutro od 7 do 23, a kako smo doznali od Dinka Smirčića, ovaj put agregat će raditi i manje: od 8 do samo 22 sata.

- I što sad da recimo ja želim popiti čaj iza deset navečer? Ne mogu!  A da ne govorim uopće o tome da se mora na WC! Ujutro brod ide malo iza 6, znači po mraku se moram spremati, a ni zube ne mogu oprati! - ljutito nas je nazvao u redakciju gospodin Smirčić koji poziva Elektru na reakciju jer tvrdi, ovo sad već postaje sramotno i žalosno.  

FOTO: BILI SMO NA PREMUDI KOJA VEĆ MJESEC DANA ŽIVI BEZ STRUJE
Kako je 50-ak mještana uz baterije i šterike preživjelo 28 dana mraka, rekli su nam što žele od HEP-a, a imali su i šaljivu poruku „onima gore“: ako ste očekivali demografsku obnovu – propao vam je plan!


- Uvjeren sam da su ponovo krive plivarice koje ilegalno, konstantno, dolaze u kanal između Premude i Silbe. Kako mi je rečeno, bilo ih je šest, neko ih je od lokalnih vidio na pomorskom radaru. A znate kad se dižu mriže!? Točno pred jutro kad je nama nestalo struje! - ogorčeno prepričava gospodin Smirčić, dodajući kako je sramtotno da apsolutno nema nikakve kontrole te ni Lučka kapetanija, ni pomorska policija ni carina ne rade svoj posao kako spada. 
 
Dodao je kako se hitno stvari moraju promijeniti, odnosno Premudi hitno treba novi podmorski kabel jer im je ovako sezona upitna. 

Kako smo uspjeli doznati od mještana Premude, večeras u 21.45 organizira se i prosvjed, simbolično - okupljanje je kod agregata, a traži se opskrba električnom energijom 24 sata i hitna zamjena kabela.

 

17. travanj 2024 15:16