StoryEditorOCM
KalelargaPROGNOZA DHMZ-A

Približava se novo nevrijeme, za skoro sve hrvatske regije oglašen žuti meteoalarm

Piše Piše
11. lipnja 2024. - 09:31

Nastavlja se promjenjivo razdoblje s povremenom mjestimičnom kišom koja ponegdje može biti i obilna. U nekim područjima će biti i grmljavine. Bit će znatno svježije nego prošlih dana, pogotovo na kopnu, prognozira Zoran Vakula za HRT, prenosi Jutarnji list.

Još nema kraja razdoblju promjenjivog vremena, u većini krajeva s povremenom kišom, koja gdjekad neće prati, nego prljati. Pritom će ponegdje biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom, pa i nevremena s tučom. No više nam neće biti vruće i sparno kao prošlih dana, a ni noći i jutra neće biti tople kao prošle dvije, u mnogim mjestima kopnene Hrvatske kao nikad tako rano u godini. Štoviše, najviša poslijepodnevna temperatura zraka u srijedu i četvrtak u dijelu kopnene Hrvatske bit će oko donedavne najniže noćne i jutarnje, mjestimice čak i niža.

 Valovito more

U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjivo i svježije nego u ponedjeljak, osobito u noći i prijepodne uz povremenu kišu, ponegdje i grmljavinu, a poslijepodne više sunčanog vremena. Uz većinom slab sjeverni vjetar najniža temperatura bit će od 16 do 19 °C, a najviša oko 24 °C.

U središnjoj Hrvatskoj još manje toplo, poslijepodne samo oko 22 °C. Osjećaj svježine pojačavat će slab do umjeren sjeveroistočnjak te povremena kiša, gdjekad praćena i grmljavinom, posebice u prvom dijelu dana.

image

Vremenska prognoza za utorak
 

DHMZ

U noći i prijepodne pa ponovno navečer i u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu lokalno obilniji pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i nevrijeme. Uz prevladavajuće jugo i jugozapadnjak, samo u noći mjestimice jaki, temperatura zraka ujutro od 12 do 17 °C, uz more 18 do 22 °C, a poslijepodne 24 do 27 °C, u gorju oko 21 °C.

I u Dalmaciji svježije nego prošlih dana, ali i dalje razmjerno toplo, iako promjenjivije, uz mjestimične pljuskove s grmljavinom osobito na sjevernom dijelu i u unutrašnjosti. Vjetar slab do umjeren, ne samo jugozapadni i jugo, nego ponegdje prolazno i sjeverozapadni, uz obalu i bura, te more malo do umjereno valovito.

Prekidi aktivnosti na otvorenom

Na sunčanijem jugu Jadrana malo vjetrovitije i valovitije, uz temperaturu zraka oko prosječne za doba godine, ujutro čak i malo višom. Iz prolazno više oblaka rijetko gdje može biti kratkotrajnog pljuska.

Sredinom tjedna na Jadranu još češći pljuskovi s grmljavinom, uglavnom u srijedu na sjevernom dijelu mjestimice i obilniji, a u petak će ih vjerojatno biti još samo na jugu. Jugo će zamijeniti povremeno umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar, uz obalu lokalno i bura, posebice na sjevernom dijelu.

image

Žuti meteoalarm oglašen je za skoro cijelu Hrvatsku
 

DHMZ

I na kopnu do četvrtka česta, mjestimice i obilnija kiša, pa i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, gdjegdje i nevremenom, a od petka stabilnije, te nakon mjestimične jutarnje magle i sunčanije, uz pljuskove uglavnom u južnijem području, piše HRT.

DHMZ je upozorio da vrijeme u većini Hrvatske u utorak može biti potencijalno opasno. Žuti meteoalarm je oglašen za gotovo cijelu državu, osim samog juga.

- Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom, upozorava DHMZ.

image

Pljuskova s grmljavinom u petak će vjerojatno biti još samo na jugu

Božo Radić/Cropix

 

 

 

14. srpanj 2024 00:13