StoryEditorOCM
KalelargaZEKO ĆE TRAŽITI MAMU

Pripremite se na prave zimske dane, temperatura će u Zadru i Dalmaciji uskoro drastično pasti. Evo kad će biti najhladnije

Piše Piše Joško Dadić
3. veljače 2023. - 15:01

"Ako na Svijećnicu lete mušice, poslije ćeš nositi rukavice." Ovu izreku legendarnog hrvatskog meteorologa, pokojnog mr. sc. Milana Sijerkovića danas citira Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Vakula kaže kako postoje pouzdane prognoze hladnoće sljedećih tjedan dana diljem Hrvatske, koja će "zaslužiti" i poneko upozorenje na hladni val koji može djelovati na zdravlje.

I dok su mediji prenijeli tvrdnje svjetski znanog "prognostičara" koje je iznio svizac Phil i "njegovu" najavu još šest tjedana zime u SAD-u - nema vijesti i dugoročnih prognoza od naših medvjeda, slavuja, mušica ni jazavca.

image

D H M Z

No, gotovo je sigurno kako zima nije gotova nakon blagdana Svijećnice i da je sveti Blaž - Vlaho u pravu, a ostvare li se najnovije prognoze za četiri tjedna unaprijed - u pravu bi mogla biti i sv. Kristina, čiji je dan 13. veljače – kaže Zoran Vakula.

Osim tih izreka temeljenih na ponašanju životinja mnogi pamte i one na pojedine kršćanske blagdane. Primjerice, ovih dana:

"Kandelora, zima fora,

a za njom gre sveti Blaž,

koji govori da je laž,

a za njim gre sveta Kristina,

koja govori da je istina" te

"Sveta Agata snigom bogata."

O njihovoj opravdanosti i znanstvenoj utemeljenosti mnogi vole raspravljati. No, oni koji su provjeravali siječanjske podatke već su mogli primijetiti kako je srednja mjesečna temperatura zraka posvuda bila viša od prosječne. Barem malo, ponegdje i više.

Odstupanje je bilo od 1 do 5 °C. Prema javno dostupnoj službenoj klimatološkoj ocjeni DHMZ-a siječanj je bio "topao" i "vrlo topao", samo rijetko i "normalan", primjerice na Zavižanu.

image

D H M Z

Valja spomenuti kako su te ocjene po prvi puta na temelju posljednjeg službenog klimatološkog razdoblja, od 1991. do 2020. godine. Srednja siječanjska temperatura u tom je razdoblju bila viša nego u starijem razdoblju od 1981. do 2010. godine - i to malo, svega 0,1-0,2 °C u južnijim hrvatskim krajevima, a u sjevernijim i za oko 0,8 °C.

Malo detaljnije analize pokazuju kako je ovogodišnji siječanj na Zavižanu "tek" 22. na popisu najtoplijih, ali u većini Hrvatske među prvih 11. Primjerice, u Rijeci 11., u Splitu i Gospiću deveti, Dubrovniku peti, Osijeku četvrti, a u Zagrebu, na postaji u Maksimiru, čak treći na popisu najtoplijih - odmah iza onih 2007. i 2018. godine.

image

D H M Z

Pritom su se dogodile i neke rekordno visoke vrijednosti temperature zraka na pojedine dane. Primjerice, najviša dnevna temperatura zraka u Zagrebu, vjerojatno i još ponegdje, 1. i 2. siječnja bila je rekordno visoka za prve dane u godini, kao i najniža dnevna temperatura zraka, ne samo ta dva dana, nego još i 3. siječnja. U Splitu je pak novi dnevni rekord izmjeren na dan 4. siječnja.

No, gotovo je sigurno kako ovogodišnji dan sv. Agate - nedjelja, 5. veljače - neće biti bogat snijegom. Također je sigurno kako zima nije gotova nakon blagdana Svijećnice i da je današnji sveti Blaž - Vlaho u pravu, a ostvare li se najnovije prognoze za 4 tjedna unaprijed - u pravu bi mogla biti i sv. Kristina, čiji je dan 13. veljače. Naravno, uz napomenu kako te dugoročne prognoze nisu dovoljno pouzdane i svakako ih još valja provjeravati.

image

D H M Z

Zbog niske temperature zraka u sljedećem tjednu stručnjaci DHMZ-a već su su objavili upozorenja na hladni val koji može djelovati na zdravlje na Jadranu.

Dojam hladnoće pojačavat će i povremeno umjeren, gdjekad i jak sjeverni i sjeverostočni vjetar, na Jadranu još jača bura, i to već od subote. Koliko će to djelovati na srednju temperaturu zraka cijele veljače nije zahvalno procjenjivati. Ne bi smjelo mnogo ostvari li se trenutačno prilično vjerojatno zatopljenje u drugom dijelu mjeseca, ali su mogući i drugi razvoji vremena.

Ranko Ševeljević, voditelj Odjela za upozorenja i pomorsku vremensku prognozu DHMZ-a, iz Područnog meteorološkog ureda Split, potvrdio nam je da će zahlađenja početi već u subotu navečer.

image

D H M Z

– To će potrajati i u nedjelju, kada se očekuje veliko zahlađenje, s olujnom burom i tramontanom. Treba istaknuti da će doći do osjetnog zahlađenja, do desetak, jedanaest stupnjeva niže nego što je sada – kazao nam je meteorolog Ranko Ševeljević iz DHMZ-a.

Dodao je da će smirivanje uslijediti u ponedjeljak ujutro, ali će se hladnoća još zadržati, "jer je ipak još zima".

U trenutku kada smo razgovarali (petak u 10.30), bilo je 12 stupnjeva Celzijusovih. Kako će se bura i tramontana odraziti na pomorski promet, to ćemo uskoro doznati.

image

D H M Z

17. travanj 2024 00:47