StoryEditorOCM
KalelargaMALI VAKULA

Dugoročna prognoza Ivana Šolića: hoće li u posljednjem tjednu ožujka ipak zahladnjeti uz buru?

Piše Ivan Šolić
16. ožujka 2024. - 18:09

Sutra je, prema pučkoj meteorološkoj predaji trebala zapuhati druga marčana bura, ali naše sumnje od početka tjedna će se, gotovo sigurno, obistiniti pa će tako poslije prve izostati i druga marčana bura (uz iznimku Velebitskog kanala, za kojega je meteoalarm DHMZ-a za sutra upalio upozorenja na moguću pojačanu buru, naročito u južnom dijelu, s maksimalnim udarima do 75 km/h).

Loša je to svakako vijest za stanovnike Zagore koji u svojim konobama hvataju svaki dašak bure za svoje pršute, ali kad je o buri riječ, nismo optimistični, ni u idućih 7-8 dana ne treba očekivati nekakva hladna strujanja zraka sa sjevera starog kontinenta, pa tako ni ozbiljniju buru, koja je nekada bila meteorološki simbol ožujka. U literaturi ("Agroklimatologija", I.Penzar, B.Penzar) to je još opisano kao "tip vremena koji se javlja u proljeće, a može potrajati više uzastopnih dana. To je sjeverno strujanje od polarnih predjela sve do Jadrana, na prednjoj strani anticiklone čije se središte zadržava negdje u sjeverozapadnoj Europi. Vjetar je tada u Hrvatskoj hladan i jak, a na Jadranu puše bura. Takva je situacija štetna ukoliko nastupi u doba cvatnje voćaka".

image

Na početku utakmice postoji mogućnost za poneku kapljicu kiše, ali ništa ozbiljno

meteoadriatic.net

Eh, da, u literaturi su autori lijepo opisali jednu uobičajenu sinoptičku situaciju u Dalmaciji u ožujku, ali život nije literatura. U praksi, živi smo svjedoci najtoplije veljače u povijesti meteoroloških mjerenja (a nije baš da se mjeri od jučer), izostanka simbola ožujka - (pravih) marčanih bura, a vrlo vjerojatno, kad se "punti zbroje" i svjedoci najtoplije zime u povijesti. Hoće li veljača u literaturi budućnosti biti opisivana kao mjesec sa čestim izletima anticiklona iz Sahare, a ožujak mjesec prepoznatljiv po tri marčana juga ili je samo riječ o slučajnosti pa će već sve dogodine biti "po starome"? To će pokazati meteorološke godine koje su pred nama, ali u meteorologiji, prije bilo kakvog zaključka, predstoji dugotrajni ciklus koji traje barem 30 godina.

Vrime za Lokomotivu - povoljno, al‘ nek vam se kišobran (prije utakmice) nađe pri ruci.

Ono što je puno kraći ciklus, a bogme ove sezone i zanimljivije od razvoja sinoptičke situacije u atmosferi, jest HNL natjecanje pa ćemo se odmah osvrnuti na današnje vremenske prilike na "poljudskoj lipotici". Očekivana temperatura zraka u razdoblju od 17:10 do 19:00 sati na Poljudu će se kretati između 12 i 11 C, pa će biti vrlo ugodno za igru, ali i svježe na tribinama pa djecu ipak malo toplije obucite.

image

Temperature zraka sutra u 12 sati u južnoj Dalmaciji

meteoadriatic.net

Puhat će slaba tramontana pa vjetar neće utjecati na igru na terenu, a iako će pokrivenost oblacima biti visoka, za vrijeme odigravanja utakmice, vjerojatnost za oborine je mala, ali s obzirom na to da će uoči utakmice atmosfera biti vrlo nestabilna, povremeno je moguć kratkotrajan pljusak ili malo kiše, pa nek vam se kišobran nađe pri ruci. Sve skupa, riječ je zaista o vrlo maloj količini oborina koja neće ugroziti utakmicu, a bogme niti atmosferu na stadionu.

Nedjelja - kakav dan!

Nakon oslabljenog poremećaja koji se upravo premješta preko našeg područja, zapuhat će slaba do umjerena bura (sredinom dana u okretanju na jugo) koja će očistiti Dalmaciju od oblaka i najaviti jedan prekrasan proljetni dan duž obale, na otocima i u Zagori. Ujutro će uz "tanke" dvoznamenkaste vrijednosti temperature zraka i buru uz obalu biti svježe, dok će se maksimalna dnevna temperatura zraka u Splitu "popeti" i do 20 C! Ujutro (i dobar dio dana) gotovo vedro vrijeme, a prema večernjim satima porast naoblake. Nedjelja - kakav dan!

image

Temperature zraka sutra u 12 sati u sjevernoj Dalmaciji

meteoadriatic.net

Sveti Josip, snigom posip! (Još jedna pučka meteorološka izreka koja se neće obistiniti)

U iščekivanju snijega za Sv.Josipa, iščekat ćemo nastavak proljetnog vremena u Dalmaciji u većem dijelu idućeg tjedna. Izdvojit ćemo poremećaj vremena u ponedjeljak navečer i nove oborine, što se zasigurno neće svidjeti našim poljodjelcima koji su zbog zasićenosti tla vodom u nemogućnosti obaviti pripremu tla za sjetvu (oranje, frezanje...). U ovim trenucima, dugoročno, pratimo posljednji tjedan ožujka kada postoje nekakvi signali za buru i zahlađenje, pa pomalo raste vjerojatnost da zapuše barem treća marčana bura (kad već prve dvije nisu). Spomenute signale ćemo pratiti u idućim danima, a o mogućoj promjeni vremena ćemo vas, kao i o svima do sada, na vrijeme izvijestiti.

image

I ovaj tjedan uživat ćemo u sunčanom vremenu

Nikola Vilić/Cropix
26. travanj 2024 16:26