StoryEditorOCM
KalelargaMEĐU 107 NAJBOLJIH

Projekt "4 kuće za 4 brata" u Diklu nominiran za najuspješnije ostvarenje u Hrvatskoj na području stambene arhitekture 

Piše UHA
21. veljače 2020. - 08:36
Četiri kuće za četiri brata sagrađene prema projektu arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića, uz obalu u naselju Diklo u Zadru nominirane su za nagradu za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2019. godinuD&d

Na prijave za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2019. godini pristiglo je ukupno 107 autorskih radova.

Godišnja izložba realizira se u suradnji s Društvom arhitekata Splita (DAS). Otvorenje izložbe, kao i dodjela nagrada, zakazano je za 7. ožujka, u prostoru Podruma Dioklecijanove palače u Splitu. Izložba ostaje otvorena do 21. ožujka.

Među stotinu radova koji su nominirani našao se i jedan zadarski – kompleks od četiri zgrade izgrađene za četiri brata koji je nominiran za nagradu "Drago Galić" za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2019. godinu.

U srcu Dikla, nastalog stihijskim multipliciranjem stambenih kuća s turističkim apartmanima za iznajmljivanje, zadarski arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić projektom „4 kuće za 4 brata” bitno su podignuli kriterije oblikovanja ove hibridne tipologije svojstvene hrvatskom priobalju. Iako se radi o dominantnom tipu dužobalne izgradnje, i najraširenijem uzroku devastacije krajolika istočnog Jadrana, ovaj zadatak nedovoljno zaokuplja interese arhitekata.

Letilović i Pedišić prišli su toj „kontroverznoj” tipologiji kroz čiste arhitektonske teme: sjedinjenje trajnog i povremenog stanovanja, programsku i funkcionalnu adaptibilnost prostornih modula, te odnos specifičnog i generičnog. Četiri naoko identične kuće u nizu, projektirane za četiri brata, čine strukturu sazdanu od dva kontrastna volumena: generički oblikovane baze koja je namijenjena iznajmljivanju, a doima se kao isječak hotela, te na svakoj od njih stambene jedinice oblikovane poput male obiteljske kuće. Blagim transformacijama u tlocrtu i presjeku prilagođene su individualnim potrebama pojedine obitelji.

Donji, apartmanski volumen postaje tako uzdignuto podnožje obiteljske kuće, a ujedno i prostor susreta trajnih i povremenih stanara. Svođenjem tipoloških sastavnica ovog niza na arhetipske jedinice i njihovim promišljenim povezivanjem u cjelinu, ovaj projekt ukazuje na mogućnost podizanja kvalitete prostora spretnom i čistom upotrebom arhitektonskog jezika i prepoznavanjem kreativnog potencijala unutar svake arhitektonske tipologije.

 

20. travanj 2024 03:58