StoryEditorOCM
KalelargaLIJEPA VIJEST

Projekt vrijedan gotovo milijun eura! U 13 osnovnih škola u Zadarskoj županiji opremaju se STEM učionice, evo o čemu se radi

Piše Zadarski.hr
23. prosinca 2022. - 12:00

U 13 osnovnih škola u Zadarskoj županiji, od toga njih osam čiji je osnivač Grad Zadar, u drugom polugodištu počinju radionice iz STEM područja na kojima će se osnovci kroz igru i rad upoznati s mehanikom, fizikom i matematikom.   

Gradski odjel za odgoj i školstvo, naime, trenutno provodi projekt „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama u Zadarskoj županiji – STEM County“ vrijedan gotovo milijun eura koji se u potpunosti financira iz mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. Nositelj projekta je Grad Zadar u suradnji s Zadarskom županijom, Sveučilištem u Zadru, Ustanovom za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske Županije INOVAcija i Muzejom Vitenfabrikken iz Kraljevine Norveške. Pročelnik resornog odjela Joso Nekić ističe kako je ovom projektu prethodio niz ostalih aktivnosti, ali i kako je STEM County ujedno kruna dugotrajnog rada djelatnika Odjela za odgoj i školstvo koji su od 2014. godine "povukli" 60 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava.

Projektom „STEM COUNTY“ poboljšat će se  STEM vještine učitelja i učenika  u  osnovnim  školama u Zadarskoj županiji i to  modernizacijom školskih prostora, podizanjem kapaciteta učitelja, edukacijom učenika te razmjenom znanja i iskustava u STEM-u. Sigurno najvažnija vijest je kako će se opremiti 13 STEM učionica  u 13 osnovnih škola u Zadarskoj županiji i to u osam osnovnih škola kojima je osnivač Grad Zadar (OŠ Stanovi, OŠ Krune Krstića, OŠ Petra Preradovića, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Šime Budinića, OŠ Bartula Kašića, OŠ Voštarnica i OŠ Zadarski otoci) te pet osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija (OŠ Zemunik, OŠ Jurja Dalmatinca Pag, OŠ Vladimir Nazor Neviđane, OŠ Franka Lisice Polača i OŠ Biograd na moru).

Nakon provođenja prve aktivnosti, a to je edukacija 58 učitelja koje educira osoblje Sveučilišta u Zadru, kreću izvannastavne aktivnosti koje će pohađati preko petsto djece. 

- Uz STEM edukacije za učitelje,  bir će provedene i edukacije aktivnog građanstva što čini također jednu od aktivnosti projekta koja je u tijeku, nabavljat će se informatička i didaktička oprema, ali i izvršiti manji građevinski zahvati kako bi se opremile učionice za održavanje radionica- najavio je pročelnik Nekić daljnje aktivnosti ovog velikog projekta.  

 

 

27. travanj 2024 06:58