StoryEditorOCM
KalelargaNAKON TJEDAN DANA

Prva iskustva sa Schengenskim režimom na Zračnoj luci Zadar: "Nema više pokazivanja putnih isprava, sve je brže, s manje gnjavaže i manje problema"

Piše AVŠ
4. travnja 2023. - 19:55

U isto vrijeme kad je s ljetnim računanjem vremena počeo i sezonski red letenja, u nedjelju 26. ožujka, u Zračnoj luci Zadar počela je i primjena Schengenskog režima u dolasku i odlasku putnika. Kako nam je potvrdio Nikola Barać s zadarskog aerodroma, odmah prvoga dana tog vatrenog krštenja odrađeno je dvadesetak rotacija zrakoplova, a prvim zrakoplovom Ryanaira iz poljskoga Wroclava stiglo je 150 gostiju. Izvan Schengenskog režima sletio je i zrakoplov sa 176 putnika iz Dublina koji su koristili nove anekse zgrade terminala.

Naime, na Zračnoj luci izgrađena su dva potpuno nova privremena aneksa za prihvat Non-Schengen putnika u koje je uloženo oko 2.2 milijuna eura.

- Najveće su promjene u samim putničkim tokovima koji će za sve putnike unutar Schengenskog prostora biti jednostavniji i lakši, odnosno bez kontrole putovnica. Za putnike izvan tog režima zapravo se ne mijenja ništa, osim što će na našoj zračnoj luci imati novi odlazni terminal - kaže direktor Zračne luke Zadar Josip Klišmanić dodajući kako se novim režimom za putnike značajno olakšava sam proces dolaska u Hrvatsku.

Nema više pokazivanja putnih isprava, sve je brže, s manje gnjavaže i manje problema čime bi Hrvatska u percepciji trebala postati EU destinacija. Kako Zračna luka Zadar ove godine očekuje oko 5 posto veći promet putnika u odnosu na prošlu, rekordnu 2022. godinu kada je po prvi put zabilježen milijunski promet, takva je percepcija posebno važna.

U ljetnom redu letenja ove godine Zračna luka Zadar imat će ukupno 70-ak linija, od čega je najveći broj stalnog partnera, irskog Ryanaira, njih ukupno 47. Od toga su tri nove: za talijanski Milano Malpensa (MXP), njemački Munster i poljski Rzeszow. Velika su novost i dvije nove domaće linije hrvatske aviokompanije Trade air za Rijeku i Osijek.

- Na kraju lanjske godine zaustavili smo se na 1,1 milijun putnika što je za nas izniman rezultat s obzirom da smo prva hrvatska zračna luka koja je premašila pretpandemijski promet – zaključio je Barać.

Rast broja putnika pratit će i porast broja sezonskih radnika za kojima je potreba sve veća:  prošle 2022. godine imali su po mjesecima prosječno 248 zaposlenih, dok se ove 2023. godine planira porast na 254.

Najveći dio natječaja već je odrađen i zatvoren što znači da je Zračna luka Zadar i dalje među najpopularnijim poslodavcima za sezonsko zapošljavanje.  

24. travanj 2024 05:10