StoryEditorOCM
KalelargaČEKAMO JOŠ DVIJE

Prva marčana bura uranila ove godine, stručnjak objašnjava zašto i možemo li zbog toga očekivati i ranije proljeće

Piše Gabrijela Bijelić/DV
23. veljače 2022. - 08:57

Iako do ožujka imamo još skoro tjedan dana fore, jučerašnja bura može se kvalificirati kao prva marčana, kaže za Dubrovački vjesnik predavač navigacijske meteorologije s Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku Miloš Brajović koji smatra da se vjetar raspuhao ranije od očekivanog termina zbog ovogodišnje tople zime.

- Stara je narodna predaja da marčane bure pušu na našem području 7., 14. i 21. ožujka ali se to može dogoditi i ranije, ovisno o tome kakva je godina u meteorološkom smislu. Lani je, recimo, marčana bura puhnula k'o da si navio uru, baš 7., 14. i 21., a ove godine, zbog velike razlike u tlakovima i temperaturi mora i kopna na dubrovačkom području, moguće je smo je imali već 22. veljače. Ovo što je pihalo svakako bi se moglo deklarirati kao marčana bura – ističe profesor Brajović.

image
Makarska, 220222.
Jaka bura koja je na makarskom podrucju tijekom jutra puhala s udarima od stotinjak km na sat uzrokovala je prekid trajektne linije Makarska - Sumartin na otoku Bracu ali nisu prijavljene znacajnije stete.
Na fotografiji: bura u Brackom kanalu, svjetionik Sveti Petar.
Foto: Ivo Ravlic/CROPIX
Ivo Ravlic/Cropix

Dodaje kako ne bi bilo čudno ako bi se novi udar bure ponovio već za tjedan dana, a i ima naznaka da će se raspuhati oko 2. ožujka:

- Moguće je da ciklus marčanih bura ove godine završi ranije, već oko 15. ožujka – predviđa naš sugovornik.

Za spomenuti je da jaki vjetrovi inače nisu ništa neobično za razdoblje prelaska zime u proljeće koje i inače prate dinamična meteorološka zbivanja.

U ožujku sunce počinje intenzivnije zagrijavati kopno, no ni ciklonalna aktivnost ne posustaje, pa po prolasku ciklona preko naših područja, osobito jakih, zapuše bura koja može biti olujna ili orkanska.

Stražnja strana ciklone povlači hladni zrak s kontinenta preko naše obale dalje prema jugu, zbog čega nastaje bura.

19. travanj 2024 04:19