StoryEditorOCM
KalelargaGRAD ZADAR

Prvi rebalans proračuna za ovu godinu - nedostaje novca zbog porasta cijena energenata, plaća u predškolskim ustanovama, novog vrtića, EU projekata

Piše M.K.
18. listopada 2022. - 12:01

U Gradskoj upravi pripremljen je prvi ovogodišnji rebalans proračuna. Izmjene i dopune proračuna uvjetovane su zbog porasta cijena energenata kod proračunskih korisnika i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zadra, a sve sa ciljem kako bi im se osigurala dostatna sredstva za normalno funkcioniranje. Isto tako, izmjenama i dopunama je nužno osigurati dostatna sredstva za ustanove predškolskog odgoja, jer je tijekom godine porasla minimalna plaća, te osnovica za plaće i putni troškovi, a zaposleno je i dodatno osoblje zbog otvorenja novog vrtića.

Rebalansom se osiguravaju sredstava za rashode u EU projektima koji se ove godine dovršavaju, poput ITS, ZUM, GZ Crno, Centar za mlade, za koje će se prihodi ostvariti u 2023. godini. Ostatak izmjena i dopuna proračuna se u najvećoj mjeri odnosi na usklađivanje ostvarenih namjenskih prihoda sa rashodima.

- Mogu zaključiti kako smo vrlo dobro prebrodili mnoge izazove sa kojima smo se ove godine suočavali, te da smo unatoč svim tim pritiscima vrlo dobro planirali i izvršavali gradski proračun. U tome smo svakako imali potporu Vlade RH koja je svojim mjerama omogućila stabilne prihode i sigurnost u redovitom izvršavanju proračunskih obveza. U ovom trenutku stanje gradskih financija stabilno, a u prvih 6 mjeseci 2022. godine bilježimo višak prihoda i primitaka nad rashodima i izdacima od 6 milijuna kuna – istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić te najavio za kraj tjedna sastanak sa svim predsjednicima klubova na temu rebalansa proračuna i proračuna za 2023. godinu.

25. travanj 2024 19:29