StoryEditorOCM
KalelargaDOBRO JE POČELO

Prvih sat vremena Gradskog vijeća raspravljalo se o samo jednoj točki: odluci o razrješenju i imenovanju UV Znanstvene knjižnice Zadar

Piše Iva Ivanac
14. veljače 2023. - 10:05
Zadar, 151122. 14. sjednica Gradskog vijeca Grada Zadra u Velikoj vijecnici na Narodnom trgu. Na fotografiji: Marko Vucetic, predsjednik gradskog vijeca.Jure Miskovic/Cropix

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća glasalo se i o tome hoće li se u dnevni red uvrstiti i Prijedlog odluke o razrješenju i imenovanju UV Znanstvene knjižnice Zadar. Iako se točka uvrstila u dnevni red, klub vijećnika HDZ-a tražio je njezino skidanje jer kandidatkinja koju su oni predložili Tatjana Aparac Jelušić nije izglasana na odboru Gradskog vijeća. 

Bruno Milin (HDZ) zamjerio je što je "opozicijska" većina nije dostovila životopis jednog od tri predložena kandidata. Njihovi kandidati za Upravno vijeće znanstvene knjižnice su Renato Petani, Marjana Botić i Ivan Matešić

- Vijećnica Botić je čvrsto podržala stav kako u upravnim vijećima ne smiju biti gradski vijećnici i tako ste smjenili Marijanu Bakmaz, a u ovom prijedlogu je i bivši vijećnik SDP-a Ivan Matešić, a o kandidatu Petaniju ne znamo ništa, kazao je Milin. 

- Cijelo vrijeme govorimo o transparentosti i stručnosti, a tko je taj Renato Petani, jer o njemu ništa ne znamo, upitao je gradonačlenik Branko Dukić.

- Tražiti životopis Petanija je isto kao tražiti životopis generala Gotovine kako bi ga proglasili generalom, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić i napravio petominutnu stanku. 

Nakon stanke Vučetić je predlažio da se točka skine s dnevnog reda.

- Maknimo točku pa ćemo uskoro sazvat sjednicu predstavnika klubova i raspravit o svim članovima svih kulturnih upravnih vijeća Grada Zadra. Trazim da je maknemo i zato što je Petani upravo javio da ne želi biti član UV-a zbog konteksta u kojeg ga se stavlja. Svatko tko izvan bazena refleksa teritorijalnosti pokuša nešto za grad napraviti, bit će izoliran- kazao je Vučetić i pokušao prekinuti svaku raspravu o ljudima koji nisu nazočni na sjednici i koji se ne mogu sami braniti jer su uz spominjanja imena predloženih članova govorilo i o rektorici Vican. 

- Ovo je sada postalo političko pitanje. Mi želimo zaštiti Znanstvenu knjižnicu i pripojiti je Gradskoj knjižnici. Vaša kandidatkinja neće proći je je ona kandidatkinja Dijane Vican i vi želite imati većinu, rekao je Ante Rubeša (Akcija mladih).

Predsjednik odbora za izbor i imenovanja, vijećnik Enio Meštrović, reako je kako će umjesto Petanija predložena članica biti Milenka Bukvić. Raspravljalo se hoće lis e to odmah napraviti ili ne, a vijećnici su odlučili pričekati te na kraju, nakon sat vremena rasprave, skinuli točku s dnevnog reda. 

18. travanj 2024 10:04