StoryEditorOCM
KalelargaDANAS NA NARODNOM TRGU

Puštanje plavih balona za Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Piše Zadarski.hr
1. travnja 2017. - 16:09
baloni_autizam4-010417_resize.JPG

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja svake godine, a Udruga za autizam Zadar ovog ga je puta obilježila u subotu na Narodnom trgu. Od 8 do 13 sati na trgu je bio postavljen štand s rukotvorinama nastalim tijekom radnih terapija u Udruzi koja ima 65 članova, dijeljeni su informativni letci i prikupljane donacije, a točno u podne pustili su u zrak plave balone.

Moto ovogodišnjeg obilježavanje dana svjesnosti o autizmu je „Rušimo zajedno barijere autizma - izgradimo pristupačno društvo".

-Ovom prilikom želimo podsjetiti da još uvijek nemamo sustavno riješene usluge rane intervencije, nemamo riješene asistente u najranijoj dobi u vrtićima, još uvijek pojedini ravnatelji vrtića ne žele ili nevoljko upisuju djecu s dijagnozom poremećaja iz autističkog spektra (PAS). Asistenti za školsku dob su dostupniji, ali njihovo financiranje kasni te ovisi o razvijenosti i volji lokalne uprave. Nakon navršene 21 godine života stanje je katastrofalno. Osobe s PAS-om ovise o snazi i financijskoj moći roditelja, a samo mali broj ima priliku da živi u stambenim zajednicama uz podršku. Mali broj odraslih osoba koji imaju priliku živjeti u stambenim zajednicama čiji su organizatori stanovanja udruge, od države dobivaju puno manji novčanu naknadu nego oni koji su smješteni u državnom organiziranom smještaju u Centrima za autizam, upozorio je predsjednik zadarske Udruge za autizam Ante Armanini.

Od travnja prošle godine Udruga ima zaposlenog radnog terapeuta na pola radnog vremena, a na jesen planiraju zaposliti još jednog terapeuta na pola radnog vremena za rad s najmlađom djecom.

-Za rad udruge u sadašnjem obimu godišnje nam je potrebno oko 50.000, a za proširenje usluga trebalo bi nam oko 90.000 kuna na godinu. Zaposlenje dva terapeuta, na pola radnog vremena je maksimum koji možemo imati u postojećem prostoru od 30 kvadrata, jer zbog specifičnosti terapija ne mogu raditi istovremeno. Udruga za autizam Zadar od grada Zadra i Zadarske županije ima potpisane ugovore za novčanu potporu za 2017. u ukupnom iznosu od 25.000 kuna, a ostatak sredstava ćemo namaknuti putem natječaja na koje se redovito javljamo, te donacijama koje smo u ovoj godini do sada dobili u iznosu od 22.000 kuna, navodi Ante Armanini.

26. travanj 2024 07:14