StoryEditorOCM
KalelargaKONAČNO POSTIGNUT DOGOVOR GRADONAČELNIKA BRANKA DUKIĆA SA SINDIKATIMA

Radnicima „Liburnije” od 1. siječnja plaće rastu deset posto, vrijednost boda bit će fiksirana, a slijede i pregovori oko kolektivnog ugovora

14. listopada 2019. - 14:46
liburnija

Nekoliko štrajkova upozorenja i dugotrajni pregovori između sindikalnih predstavnika radnika „Liburnije” i zadarske gradske uprave na koncu su urodili plodom: u ponedjeljak je održan sastanak s gradonačelnikom Brankom Dukićem na kojemu je konačno postignut dogovor o rastu plaća svih zaposlenika „Liburnije”. Deset posto veću plaću dobit će od 1. siječnja iduće godine, vrijednost boda će biti fiksirana, a pregovori oko kolektivnog ugovora se nastavljaju.

-Neminovno je, ne samo u sektoru prometa i prijevoza, da plaće moraju rasti u cijeloj Hrvatskoj jer rastu i troškovi života. Ovdje smo danas uspjeli dogovoriti ono što je moguće, da se deset posto povećaju plaće svim radnicima od 1. siječnja iduće godine. Postoje još neki detalji o kojima smo razgovarali, pa je dogovoreno da se fiksira vrijednost boda, jer su dosada plaće ovisile o poslovanju, a mi smo nastojali da radnik unaprijed zna za koliku plaću radi, te da zna da će dobiti više ako radi prekovremeno ili noću. Sukladno mogućnostima, do kraja godine će se nastojati radnicima isplaćivati po 400-500 kuna da se premosti vrijeme do povećanja za deset posto. Krenut će se dalje i u kolektivno pregovaranje, a najvažnije je da tvrtka bude stabilna, da u njoj radnici primaju plaće od kojih mogu živjeti, te da ne odlaze vani na puno veće plaće, izjavio je nakon sastanka s gradonačelnikom Dukićem predsjednik SSSH Mladen Novosel.

-Imali smo akciju “Za sve ima, za radnike nema”, ovo je samo nastavak te akcije. Gradonačelnik je našao vremena i uspjeli smo dogovoriti povećanje plaća. Tražili smo da se tih 10 posto zna, a ne da se bod mijenja svakog mjeseca. Imamo obećanje gradonačelnika da će se to od 1. siječnja provoditi. Da se premosti period do početka iduće godine, probat će se kompenzirati neoporezivim dijelom, rekao je predsjednik SPIVH-a Stjepan Lisičak.

-Ovo je plod snažnih sindikalnih akcija: deset posto veće plaće i fiksacija boda o čijoj vrijednosti neće više direktor odlučivati svakog mjeseca. Za radnike to znači 600 ili 700 kuna veću plaću. Dogovorili smo i reguliranje noćnog rada, dnevnog i tjednog odmora kroz kolektivni ugovor, a treba riješiti i troškove prijevoza koji se ne plaćaju, te smjenski rad. „Liburniju” očekuje i izmjena sistematizacije, ljudi u uredima imaju značajno veće plaće od vozača koji su ključni za tvrtku. I direktor Edvin Šimunov je suglasan da se to napravi do kraja godine, objavio je pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija.

-Postoji i problem s vozačima na tržištu rada, jer na burzi vozača nema. Ako neke stvari ne riješimo, veliki broj vozača „Liburnije” će otići, a to bi ostavilo traga na standard javnog prijevoza u Zadru. Vidjet ćemo s Upravom što se može napraviti s kolektivnim ugovorom, treba definirati noćni rad i troškove prijevoza, a mi ćemo u tim razgovorima biti fleksibilni i realni, kazao je sindikalni povjerenik SPIVH-a u „Liburniji” Marin Sikirić.

Vedran Uranija je objavio još jednu novost, itekako važnu za vozače:

-S obzirom na učestale napade na vozače, oni će ubuduće u cijeloj Hrvatskoj imati status službenih osoba s kaznenopravnom zaštitom, pa napad na vozača više neće biti prekršaj nego kazneno djelo, rekao je Uranija.

25. travanj 2024 13:52