StoryEditorOCM
KalelargaBUTKOVIĆ NA RIVI

Radovi od Foše do Morskih orgulja mogli bi biti gotovo do početka ljeta: onda slijedi popločavanje, a na jesen i produženje gata

Piše IN
24. siječnja 2022. - 11:50

Lučka uprava Zadar planira do početka ljeta završiti radove na prvoj, drugoj i četvrtoj fazi obnove zadarske rive koji se izvode na potezu od Foše do Morskih orgulja, kazao je Robert Škifić, ravnatelj LUZ-a, brifirajući ministra Olega Butkovića tijekom obilaska gradilišta.

- Naš je plan da prvu i drugu fazu radova, od Foše do gata, završimo te da počnemo s popločavanjem. U te dvije faze izgradit će se novi obalni zid, a potom ćemo odmah nastaviti i s radovima na četvrtoj fazi, od gata do Morskih orgulja. U produženje gata i njegovu obnovu krenut ćemo nakon završetka sezone – kazao je Škifić.

Do ljeta bi dakle trebala biti u potpunosti završena prva i druga faza obalnih radova te popločenje prvoj fazi, dok bi oblaganje rive kamenom na drugoj fazi (od Hotela Zagreb do gata) obavljalo tijekom ljeta, nakon povlačenja teške mehanizacije. Istovremeno bi se pokušali završiti teški obalni radovi na četvrtoj fazi, od gata do Morskih orgulja.

- Mul će biti produžen i njegov pločnik obnovljen. No u postojećem projektu nismo predvidjeli sredstva za njegovu statičku sanaciju, što će sigurno trebati napraviti. Taj ćemo posao nastaviti na jesen – kazao je ravnatelj ministru koji je odmah reagirao kako za eventualna dodatna sredstva neće biti problema. Pitanje je hoće li biti potrebna jer nije isključeno da dodatni radovi budu financirani iz već odobrenih sredstava s obzirom na to da je došlo, kako je rekao Škifić, „do nekih viškova”.

Inače, za projekt obnove rive od Foše do Mosta vrijedan 68 milijuna kuna do sada je ukupno utrošeno 24 posto vremena, a izvršeno je 27 posto ugovorom predviđenih radova.

04. svibanj 2024 16:41