StoryEditorOCM
KalelargaVIDEO: NOVA IGRA SVJETLA I ZVUKA NA POZDRAVU SUNCU

Radovi se bliže kraju, na instalaciji promijenjena 1691 led-lampica

Piše KM
15. veljače 2019. - 19:35
IMG-20190215-WA0001

Ukoliko ste ovih dana u večernjim satima prošli zadarskom rivom, mogli ste primijetiti kako Pozdrav suncu svijetli drugačijim, jačim bojama i ritmom.

Djelatnici zadarske tvrtke Tristar od 1. listopada prošle godine, kada su počeli radovi na instalaciji, podigli su 264 staklene ploče ukupno teške 30 tona te postavili 1691 novu led-lampu. Kako doznajemo od direktora Tristara Mladena Končurata, obnovom i modernizacijom opreme omogućeno je kreiranje novih četverodimenzionalnih efekata, a iako je dovršetak radova predviđen do 31. ožujka ove godine, instalacija će biti dovršena već krajem veljače.

- Pozdrav suncu sada je u testnom stanju. Slijedi nam još spajanje na informatičku opremu u kontrolnoj sobi i promjena stakla na malim planetima. Ugrađena je najnovija platforma, nakon starog Windows XP sustava je stavljen Windows 10 koji će biti tehnološki aktualan sljedećih pet-šest godina. Potrebno je još dovršiti dokumentaciju, skinuti zaštitnu ogradu i predati projekt investitoru, objašnjava Končurat tijek radova na ovom projektu za koji je iz gradskog proračuna izdvojeno 3 milijuna i 900 tisuća kuna.

Dakle, radovi su uključivali mehaničku otpornost na utjecaj morske vode, zamjenu sustava generiranja svjetlosnih efekata s novim sustavom, nadogradnju programskim aplikacijama za kreiranje scenografija, povezivanje s internetom te mogućnost aktivacije efekata putem interneta. Građevinski dio Pozdrava suncu se nije mijenjao, što u suštni ne bi imalo ni smisla jer je u prvobitnom obliku postao svjetski poznata atrakcija. U njega je ugrađena suvremenija oprema koja će omogućavati i bolju interakciju s posjetiteljima te ukoliko stanete na ploču, na njoj će se pojaviti krug ili neka kocka, nova dimenzionalnost na samoj instalaciji.

Pogledajte u videu kako Pozdrav sunca izgleda sada:

19. travanj 2024 11:42