StoryEditorOCM
KalelargaKINESKI SINDROM U OB

Ravnatelj Čulina: Liste čekanja na mandarinskom? Greška! Za dječjeg kardiologa čeka se godinu dana, na CT ili MR po pet mjeseci...

Piše Iva Ivanac
29. lipnja 2022. - 13:56

Uklapa li se kinesko pismo u novu reformu zdravstva koju već neko vrijeme najavljuje ministar Vili Beroš? Sudeći prema fotografiji koju je objavio županijski vijećnik i predsjednik županijskog SDP-a Jure Zubčić, izgledno je da će svi oni koje zanima kada mogu doći na red za magnetnu rezonancu, gastroskopiju ili kardiološki pregled morati znati mandarinski.

Nakon što je pokušao pregledati liste čekanja na službenoj stranici Opće bolnice Zadar, Zubčić je imao što i za vidjeti. Gotovo sav tekst je, osim imena ambulanti, bio napisan kineskim pismom. Naravno da se radi o grešci, ali da vijećnik Zubčić to nije primijetio, pitanje je koliko bi se još pacijenti mučili s dešifriranjem kineskog pisma.

Naime, tek nakon što je Zubčić na svojim društvenim mrežama podijelio ovu softversku grešku, reagirali su iz Opće bolnice Zadar.

- Dogodila se neka greška te smo trenutno onemogućili pacijentima provjeru listi čekanja. Tijekom dana bi se sve trebalo popraviti jer informatička služba radi na uklanjanju kvara, kazao nam je dr. Željko Čulina, ravnatelj Opće bolnice Zadar.

A kada su u pitanju liste čekanja u zadarskoj bolnici zasigurno se najviše čeka na pregled kod dječjeg kardiologa, više od godine dana. Razlog tomu je, govori ravnatelj Čulina, nedostatak liječnika, jer to trenutno radi samo jedan doktor. No, istaknuo je kako je nedavno jedna liječnica otišla na subspecijalizaciju iz dječje kardiologije koja traje dvije godine.

Kada su u pitanju ostali pregledi, liste čekanja duže su i na magnetnoj rezonanci i CT-u gdje se, prema riječima ravnatelja Čuline, čeka po pet mjeseci.

- I tu imamo problema s nedostatkom liječnika jer je jedan doktor nedavno dao otkaz, jedan je otišao u mirovinu, jedna je liječnica na porodiljnom, onda netko ode na bolovanje i odmah se stvaraju duže liste. U bolnicu bi trebala stići još tri radiologa, a naša je intencija da se na takvu vrstu pregleda čeka dva mjeseca, istaknuo je ravnatelj Čulina dodajući kako se smanjuju i liste čekanja manjih operativnih zahvata na kirurgiji koje su nastale za vrijeme pandemije koronavirusa.

Ravnatelj Čulina je još napomenuo kako se svi hitni zahvati odmah odrađuju.

25. travanj 2024 05:55