StoryEditorOCM
KalelargaJOŠ NEMA TESTIRANJA

Reagensa nema ni za lijeka! Hoće li se testovi uspjeti nabaviti diplomatskim putevima ili će u Zadar stići novi uređaj?

Piše Iva Ivanac
31. ožujka 2020. - 10:46

Testiranja na COVID-19 u Zadru trebala su započeti još prije osam dana, no to se i dalje nije dogodilo. Problem je u reagensima kojih za zadarski aparat, izgleda, nema 'ni za lijeka'. 

Na prošlim konferencijama Nacionalnog stožera govorilo se baš o Zadru i početku testiranja, a tada je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, kazala kako je trenutno nemoguće nabaviti reagense za zadarski aparat te kako će im najvjerojatnije poslati novi aparat za koji u Hrvatskoj već postoje reagensi. 

- Mi imam aparat koji obavlja testove i na COVID 19, ali nemam reagensa koji mogu ići u naš uređaj. Tražili smo reagense, a ako postoji mogućnost da dobijemo drugi aparat za koji u Hrvatskoj imamo reagensa, zašto ne, dapače! Spremni smo i za to, kazao je epidemiolog Alan Medić koji se nada da će se reagensi uspjeti nabaviti diplomatskim putem. 

Uzorci iz Zadarske županije i dalje se šalju, nekada i po tri puta dnevno, u Zagreb na testiranje. Dosada je u županiji uzeto 218 briseva od kojih su 33 bila pozitivna. Kada bi u zadarski Zavod za javno zdravstvo stigao drugi aparat za koji imamo reagense ili reagensi za postojeći aparat, vjerujemo kako bi se ubrzao proces dijagnosticiranja koronavirusa. 

23. travanj 2024 20:59