StoryEditorOCM
KalelargaKAKVE BROJKE!

Rekordni mjesec: najprometniji kolovoz u povijesti Zračne luke Zadar!

Piše Zadarski.hr
4. rujna 2021. - 09:46

Zadarska je zračna luka u kolovozu ove godine zabilježila iznimno velik broj putnika - najveći do sada u jednom mjesecu, čak i u odnosu na razdoblje prije globalne pandemije!

Kroz Zračnu luku Zadar u kolovozu ove godine prošlo je ukupno 166.100 putnika, što je gotovo 225 posto više u odnosu na isti mjesec 2020. godine (51.148). Da stvar bude zanimljivija, ovo je najveći broj putnika ostvaren u zadarskoj zračnoj luci u jednom mjesecu do sada, čak i u odnosu na godine prije izbijanja globalne pandemije, a jasno je da je 2019. godina bila rekordna za sve hrvatske zračne luke.

U odnosu na kolovoz 2019. godine kada je kroz zadarsku zračnu luku prošlo 153.675, ove ih je godine u istom mjesecu bilo gotovo 13 tisuća više, a obavljeno je i 2.430 zrakoplovnih operacija, što je također značajno više u odnosu na kolovoz pretpandemijske 2019. godine.

Najveći doprinos ovakvom rastu putnika dao je irski Ryanair koji je ponovno otvorio bazu u zadarskoj zračnoj luci te povezao zračnu luku s gotovo 40 međunarodnih odredišta, no i drugi su prijevoznici, poput Lufthanse, Eurowingsa, EasyJeta, S7 Airlinesa, LOT-a, Austrian Airlinesa, Transavie i LuxAira dali svoj doprinos navedenom rastu.

Osim redovnih operacija, Zadar ovog ljeta bilježi i veći broj ad-hoc charter dolazaka, no, baš kao i sve druge hrvatske zračne luke, zabilježen je i značajan porast poslovne (business) avijacije. Pritom valja istaknuti česte dolaske privatne hrvatske aviokompanije, JungSkya, u zadarsku zračnu luku. 

Red letenja ostaje opsežan i u rujnu. Iako su određeni prijevoznici smanjili broj tjednih letova u posezoni, nositelj prometa ostaje Ryanair koji će do kraja listopada nuditi redovne letove iz odnosno prema Zadru.

image
Brojne destinacije iz Zadra
Zd Airport

Od prvog siječnja do danas, kroz Zračnu luku Zadar prošlo je ukupno 314.200 putnika, dok je u cijeloj, kriznoj 2020. godini Zadar ukupno imao 120.747 putnika.

Sukladno redu letenja avioprijevoznika, rast broja putnika trebao bi se nastaviti u rujnu i listopadu, no Zadar će na kraju godine biti daleko od brojki iz 2019. kada je kroz ovu zračnu luku prošlo čak 801.347 putnika, razlog tome jest činjenica da predsezone u Hrvatskoj ove godine praktički nije bilo, pa je ova zračna luka u razdoblju od siječnja do konca svibnja imala skroman promet.

image

Foto: Luka Gerlanc/CROPIX





 
Luka Gerlanc/Cropix
26. travanj 2024 23:00