StoryEditorOCM
KalelargaBICIKLI I ROMOBILI

Rezultati prometne akcije: policijski službenici utvrdili 40 prekršaja - 27 zbog nenošenja zaštitne kacige, te 13 zbog vožnje u pješačkoj zoni

Piše Zadarski.hr
12. listopada 2023. - 18:23

Na području Policijske postaje Zadar i Postaje prometne policije Zadar jučer, 11. listopada od 6 do 13 sati u Zadru provedena je prometna akcija “Bicikli i osobna prijevozna sredstva“ u cilju smanjenja broja prometnih nesreća i njihovih posljedica u kojima sudjeluju vozači tih prijevoznih sredstava kao i zbog poštivanja prometnih propisa poradi podizanja razine sigurnosti za sve sudionike u prometu.

Tijekom provođenja prometne akcije utvrđeno je ukupno 40 prekršaja, od kojih su 27 prekršaja počinili vozači osobnih prijevoznih sredstava zbog nenošenja zaštitne kacige tijekom upravljanja osobnim prijevoznim sredstvom te 13 prekršaja zbog upravljanja biciklom u pješačkoj zoni.

Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja, policijski službenici su u prekršajima zatekli 6 maloljetnih osoba: 4 koji su zatečeni u vožnji bicikla u pješačkoj zoni i 2 koji su zatekli u vožnji osobnog prijevoznog sredstva bez zaštitne kacige.

Svi prekršitelji su sankcionirani sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, dok su u odnosu na maloljetne prekršitelje o njihovom zatjecanju u prekršaju upoznati roditelji ili skrbnici.

Za vrijeme provođenja prometne akcije na području grada Zadar nisu evidentirane prometne nesreće u kojima su sudjelovali vozači bicikla ili osobnih prijevoznih sredstava.

Korisnike osobnih prijevoznih sredstava podsjećamo i upozoravamo na obvezu pridržavanja svih zakonskih odredbi kojima je regulirano njihovo sigurno sudjelovanje u prometu: svi vozači osobnih prijevoznih sredstava dužni su nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje, ​kretati se mogu biciklističkim stazama i nogostupom, a ukoliko ne postoje mogu se koristiti na dionicama županijskih, lokalnih i nerazvrstanih cesta na kojima je brzina ograničena na 50 km ili manje i gdje je to dopušteno postavljenim prometnim znakom, i to krećući se što bliže desnom rubu kolnika, ne smiju upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha, čime se umanjuje mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom, ne smije se voziti više od jedne osobe, u noći ili u vrijeme smanjene vidljivosti trebaju koristiti reflektirajući prsluk, reflektirajuću odjeću ili drugu reflektirajuću oznaku.

Zakonske odredbe

 

Vozači osobnih prijevoznih sredstava na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje, a na osobnom prijevoznom sredstvu smije se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom.

Za prekršaj zbog nenošenja zaštitne kacige predviđena je novčana kazna u iznosu od 30 eura.

Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama policija svakodnevno poduzima i mjere prema svim sudionicima u prometu, pa tako i prema biciklistima koji upravljaju biciklima po nogostupu i pješačkoj zoni te na prometnim površinama suprotno prometnom znaku.  

 Biciklisti se sankcioniraju zbog prekršaja iz članka  12. st.4.  Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kažnjivo  po članku 12.st.8.  citiranog zakona – predviđena  novčana kazna u iznosu od 60 eura.

21. veljača 2024 09:03