StoryEditorOCM
KalelargaZATVOREN NATJEČAJ ZA KONCESIJE U LUCI GAŽENICA

Robert Škifić: ponudu dostavila samo jedna tvrtka - Zadar International Port Operations d.o.o. iz Zagreba

Piše M.K.
15. veljače 2018. - 16:18
gazenica6-041217

Natječaj za davanje koncesije za pružanje usluga putnicima uz korištenje i održavanje objekata lučke podgradnje i lučke nadgradnje na području luke otvorene za javni promet od osobitoga (međunarodnoga) gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku - luka Gaženica, Zadar, zatvoren je danas 15.02.2018. u 12 sati, nakon nepuna tri mjeseca od objave.

Kvalitetno upravljanje javnim dobrom, koje se prvenstveno postiže kvalitetno određenim zahtjevima u natječajnoj dokumentaciji, a koji za rezultat imaju odabir najkvalitetnije tvrtke za koncesionara, ima za primarni cilj podizanje standarda cijele regije s posebnim naglaskom na poboljšanje standarda i kvalitete života naših sugrađanki i sugrađana.

Unatoč više zainteresiranih u tijeku natječaja, ponudu je dostavila samo jedna tvrtka: Zadar International Port Operations d.o.o., Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb.

U sljedećih dva mjeseca Lučka uprava Zadar, tj. Upravno vijeće će donijeti odluku o davanju koncesije ili o neprihvaćanju pristigle ponude i poništenju postupka, a na temelju prijedloga Stručnog povjerenstva sastavljenog od 7 članova koje obavlja pregled i ocjenu pristigle ponude. Jedan od uvjeta natječaja je da Putnička luka Gaženica postane i matična luka za brodove na kružnim putovanjima. Matična luka znači da je riječ o ukrcajnoj luci za putnike i teret, a ne samo luka za dnevni tranzit brodova za kružna putovanja, što donosi novu vrijednost za čitavu destinaciju kao i mnoge multiplikativne efekte za ukupnu privredu Republike Hrvatske. Dakle, kada govorimo o matičnoj luci onda kruzerski gost nije samo kruzerski gost, on koristi domaću prometnu infrastrukturu i domaći lokalni smještaj jer u pravilu dolazi dan ili dva ranije - na taj način gosti ostaju duže i više troše u odnosu na destinacije koje samo obilaze.

Dodajmo tome i činjenicu da prosječni turist na kruzeru ima iznadprosječnu platežnu moć što je također nemjerljivo veća korist za lokalnu zajednicu. Riječ je o projektu koji konkretno i direktno utječe na vanpansionsku potrošnju gostiju, a što je jedan od strateških ciljeva razvoja turizma u Hrvatskoj. Ovakav projekt omogućuje Zadru, županiji i Hrvatskoj da po prvi put neka hrvatska luka ima potrebnu infra i suprastrukturu za postati matičnom lukom za brodove na kružnim putovanjima - stoji u priopćenju ravnatelja LUZ-a Roberta Škifića.

 

19. travanj 2024 18:11