StoryEditorOCM
KalelargaPROGNOZA

S pljuskovima u vikend: ušli smo u razdoblje nestabilnog vremena, evo kad možemo očekivati i sunčane epizode

Piše PSD
11. svibnja 2023. - 07:57

Danas se u Dalmaciji očekuje promjenljivo i pretežno oblačno uz povremenu kišu, češću i intenzivniju prijepodne te ponovno navečer, kada su najizgledni pljuskovi s grmljavinom. Lokalno će pasti obilna kiša. Umjereno do jako jugo u slabljenju, osim na krajnjem jugu. Temperatura zraka većinom između 15 i 20 °C, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za četvrtak.

U ostatku Lijepe naše bit će umjereno i pretežno oblačno s povremenom kišom, osobito na Jadranu i uz njega, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za četvrtak. Mogući su i izraženi pljuskovi s grmljavinom.  

Vjetar će puhati slab i umjeren sjeveroistočni, na istoku na udare i jak istočni. Na većem dijelu Jadrana puhat će umjereno do jako jugo, prema sjeveru bura u okretanju na jugozapadni vjetar i popodne u slabljenju.

image
Duje Klaric/Cropix/Ilustracija

Plitka ciklona svojim centrom ušla je nad Jadran, oblačno je diljem Hrvatske, posvuda je uglavnom kišovito. U nastavku četvrtka lokalno je moguća obilnija oborina duž Jadrana i u područjima uz Jadran, osobito u Gorskom kotaru i Lici. Na snazi je upozorenje putem sustava Meteoalarm DHMZ-a na obilnu kišu za gospićku regiju, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku. Uslijed obilne oborine moguće su bujične i urbane poplave, upozorenje je to hidrologa DHMZ-a.

I petak od jutra donosi nestabilne prilike, česte kišu i pljuskove, no bit će i makar kraćih sunčanih razdoblja.

Vikend će isto biti nestabilan. U subotu će biti povremenih sunčanih razdoblja, no valja računati na kišu i pljuskove. U nedjelju novo jače naoblačenje, oborina će biti obilnija, i to osobito duž Jadrana i u područjima uz Jadran.

Stabilizacije nema niti početkom novog tjedna.

image
Duje Klaric/Cropix/Ilustracija
25. travanj 2024 16:33