StoryEditorOCM
KalelargaZABIJELILE SE CESTE

S prvim većim snijegom i prvi problemu u prometu. Kolona kod Sv. Roka, kamioni ne mogu kroz Gorski kotar i Liku. HAK uputio upozorenje vozačima

Piše PSD
2. prosinca 2020. - 13:42

Dijelove zemlje već je zabijelio snijeg, a zbog toga je došlo i do brojnih problema u prometu.

Osim u Lici i Gorskom kotaru, snijeg pada i u Zagrebu, dijelu središnje Hrvatske, Istre i primorja. Najviše će ga biti ipak u Gorskom kotaru, i do 30-40 centimetara. Snijega će biti i u širem zagrebačkom području, no neće padati u Slavoniji i Baranji.

Na autocesti A1 se stvorila kolona automobila i kamiona između čvora Sveti Rok i tunela Sveti Rok, javlja HAK. 

Kolona u pokretu duga je oko 5 kilometara u smjeru Zagreba. 

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici, Gorskom kotaru, dijelu Karlovačke i Zadarske županije, uključujući autoceste A1 između čvorova Gornja Ploča i Maslenica, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II te državne ceste: DC1 Jastrebarsko-Korenica-Gračac-Knin, DC3 Zdihovo-Delnice-Kikovica i DC8 Senj-Karlobag-Sveta Marija Magdalena. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijelu zemlje, a ponegdje ima i magle. Moguća je poledica te odroni. Vozačima iz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez zimske opreme.

U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Ponegdje ima i magle, a mogući su i odroni i poledica na cestama, dodaje se u upozorenju.

Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Hrvatskom primorju ili Istri, i obrnuto.

Iz Hrvatskih autocesta apeliraju na vozače da prilagode vožnju uvjetima na cesti.

Preporuka vozačima u zimskim uvjetima je, ističu iz HC-a, ne pretjecati ralice na autocestama jer naravno da je cesta ispred ralice neočišćena, a vozači nisu ni svjesni koliko je takav poduhvat riskantan i opasan za njihovu sigurnost. Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti i svakako prije kretanja na put, molimo korisnike da provjere stanje na cestama.

image
HAC

Autocestu u stanje pune prohodnosti moguće je dovesti tek po prestanku padalina vozačima ovakvo stanje na kolniku daje privid kao da ralica nikad nije prošla. Vozači često negoduju da nisu vidjeli ralice na cesti, međutim kada bi ralica bila vidljiva svakom vozaču tada bi prometovanje autocestom bilo nemoguće – nastao bi kolaps, kolona ralica. Za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe je osigurati prohodnost, što u situacijama  snježnih padalina podrazumijeva i određenu količinu snijega na  kolniku. To svakako ne znači da se snijeg ne uklanja odmah s početkom snježnih padalina već se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara novi snježni pokrivač, a koji se čisti odmah u slijedećem ciklusu.

Apeliramo, pripremite svoje vozilo za zimske uvjete, ne krećite na put bez adekvatne zimske opreme! Ne zaustavljajte vozilo na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, stanite na odmorištu. Oprez zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela.

Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama na mrežnoj stranici www.hac.hr ili www.hak.hr.  U slučaju izvanrednih situacija u prometu sve obavijesti šalju se putem prometnog servisa HAK-a, stoga je važno uključiti radioprijamnik  u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422.

07. svibanj 2024 02:19