StoryEditorOCM
KalelargaELEMENTARNA NEPOGODA

SDP: Jesu li se poplave u Obrovcu i Gračacu mogle spriječiti? HSLS: Je li netko pronašao Antu Župana? HDZ: Nitko nije stradao...

Piše I.I.
27. lipnja 2023. - 18:37

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine bilo je riječi i o posljednjoj velikoj poplavi u Gračacu i Obrovcu.

Vijećnica Helena Mikulandra (SDP) upitala je zašto se već nakon poplava prošle godine nisu poduzele mjere obrane i upravljanja poplavama?

- Ljudi su poplavljeni dva puta u šest mjeseci, a vi župane u izjavi za medije niste ni znali da u prosincu nije ni bila proglašena elementarna nepogoda već su vas novinari morali ispravljati. Pitanje je bi li građanima i značilo proglašenje elementarne nepogode i prvi put ako se sjetimo da je nakon velike poplave u Zadru i Ninu čovjek dobio 11 kuna odštete koju je protestno vratio, a mnogi građani nikad nisu dobili ništa. Koji je plan za ubuduće? Kako se misli upravljati potencijalnim poplavnim područjima kad građani na mnogim područjima znaju rješenje? - upitala je Mikulandra. 

Marko Klanac (HSLS) upitao je kolike su stvarne štete u ovim gradovima, je li netko pronašao gradonačelnika Antu Župana koji nije bio u Obrovcu za vrijeme poplava i jesu li se ove poplave mogle spriječiti?

Župan Božidar Longin je kazao kako smo svjedoci klimatskih promjena. 

- Reagirali smo jako dobro i više puta smo pokazali da znamo vladati u kriznim situacijima. Nitko nije stradao, iako je bilo moguće da jedna osoba strada. Ali što reći kada u 24 sata na jednom području padne onoliko oborina koliko je u Zadru palo u cijeloj prošloj godini. Ovo se nije moglo predvidjeti niti drugačije reagirati, siguran sam u to, zaključio je župan. 

- Zbog čega niste uzeli u obzir upozorenja građana koji su govorili da se iskopa dodatni kanal Otuče i kako je pri izgradnji Cerovačkih špilja zatrpan kanal koji je prije služio za otjecanje vode?, replicirala je Mikulandra. 

04. svibanj 2024 15:24