StoryEditorOCM
KalelargaU GRADSKOJ KNJIŽNICI

SDP organizirao tribinu o primarnoj zdravstvenoj zaštiti: "Treba promijeniti paradigmu pristupa sustavu zdravstva, isključivo kroz promjenu vlasti"

Piše SDP Zadar
13. ožujka 2024. - 14:49

Tribina o primarnoj zdravstvenoj zašiti, u organizaciji SDP-a Zadarske županije, održana je jučer u Gradskoj knjižnici Zadar.

Izvanredni profesor i pedijatar prof. dr. sc. Joško Markić dr. med. napomenuo je kako 45 posto liječnika u našoj županiji u narednih pet godina ispunjava uvjete za odlazak u mirovinu, a značajno manji broj liječnika je trenutno na specijalizaciji što će potencijalno dovesti do urušavanja sustava koji je već sad napregnut do krajnjih granica. Kao pedijatar na intenzivnoj pedijatrijskoj skrbi u KBC Split napomenuo je koliko je važna primarna pedijatrijska zaštita u prevenciji razvijanja težih oblika bolesti, a time i značajnim uštedama u cijelom zdravstvenom sustavu.

Pedijatrica u mirovini dr. med. Stanka Kujundžić, koja je svoj životni vijek provela u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, istaknula je probleme u liječenju naših najmlađih koji se javljaju kad je sustav prenapregnut. Prilikom prevelikog broja pregleda, zbog manjka kadra, značajno se povećava mogućnost za dijagnostičku pogrešku. Pritom mnogi liječnici često prekomjerno upućuju pacijente na nepotrebne specijalističke preglede i time opterećuju i bolnički sustav. Nažalost, zbog lošeg planiranja i nedostatka kadra taj će problem biti sve naglašeniji. Upozorila je i na problem nepostojanja kontrole ishoda liječenja i kontrole kvalitete pružene zdravstvene usluge od strane liječnika.

Dušan Herenda, stanovnik Grada Paga, umirovljenik i nekadašnji zaposlenik centra 112, upozorio je na dostupnost i organizaciju primarne zdravstvene zaštite u našoj županiji. Grad Pag će novom izmjenom “Mreže javne zdravstvene službe” izgubiti jedan tim liječnika obiteljske medicine. Udar je to na kvalitetu i dostupnost zdravstvene skrbi na cijelom otoku Pagu. Problemi su posebno naglašeni u ljetnim mjesecima kada je i dostupnost hitne medicinske službe, a značajnim porastom broja ljudi koji borave na otoku, smanjena.

Psihijatrica s KBC-a Zagreb dr. med. Sara Medved te članica predsjedništva SDP-a Hrvatske koja je sudjelovala u izradi SDP-ovog programa za zdravstvo iznijela je neka od rješenja. Naglasila je potrebu snažnijeg ulaganja u preventivnu zdravstvenu njegu jer se svaki uloženi euro u preventivu se vraća sedmerostruko. Tako se značajno može poboljšati zdravstvene skrb naših građana, a istovremeno smanjiti troškove u zdravstvu i također poboljšati ishode liječenja. Primjeri dobre prakse iz ostatka države nam pokazuju da se aktivnim uključivanjem svih dionika mogu mnogi problemi riješiti - poput uvođenja administratora, boljim planiranjem specijalizacija, uvođenjem grupne prakse itd.

Potpredsjednica Hrvatskog Sabora, Sabina Glasovac, se u raspravi, na primjeru PET CT SCAN-a i tvrtke Medikol, osvrnula na sve naglašeniju privatizaciju zdravstva koja dovodi do sve nedostupnije zdravstvene skrbi za veliki broj građana.

O temi zdravstva, problemima i rješenjima, može se razgovarati dugo i iz raznih aspekata. Na raspravi je posebno istaknut značaj prevencije nastanka bolesti s čime se znatno poboljšava zdravstvena skrb i ishodi liječenja, a istovremeno smanjuju troškovi. Nastavno, treba znati da na zdravlje utječe i okolina poput količine zelenih površina, urbanističkih rješenja, kvalitete zraka kao i svi ostali aspekti kvalitete života. Zaključak s tribine je da svakako treba promijeniti paradigmu pristupa sustavu zdravstva, a to je moguće isključivo kroz promjenu vlasti koja sadašnji pristup promovira i provodi - stoji u priopćenju SDP-a.

26. travanj 2024 12:40