StoryEditorOCM
KalelargaKONSTRUKTIVNO

Šef Hrvatskih cesta s Dukićem dogovarao projekte na području Zadra: kreću natječaji za Žmiriće te rekonstrukciju D8 od Interspara do Murvice...

Piše Grad Zadar
12. listopada 2022. - 17:36

Do kraja ovog mjeseca bit će raspisan natječaj za izvođača radova na rekonstrukciji križanja na Žmirićima. Najavio je to danas u Zadru predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić na radnom sastanku s gradonačelnikom Brankom Dukićem. U prvoj fazi radova izgradit će se obilazne prometnice oko raskrižja, a pri izvođenju radova na tom projektu koordinirat će se i uskladiti radovi s radovima na izgradnji sustava odvodnje u fazi projekta Aglomeracije za područje Petrčana i Kožina.

U istom razdoblju, nastavio je Škorić, raspisuje se i natječaj za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju državne ceste D 8 od križanja s D 407 (područje Plodine, Interspar) do Murvice uz proširenje dijela trase u četverotračnu prometnicu od Crnog do ulaza u Murvicu. Taj je projekt, naglasio je gradonačelnik Dukić, prioritet s obzirom na skori početak izgradnje sustava odvodnje koji se spaja s Gospodarskom zonom Crno.

- Aktivacijom GZ Crno, ali i novog Gradskog groblja, upravo ovaj prometni pravac bit će dodatno opterećen i neophodno je proširenje tog dijela D 8. Radovi na izgradnji komunalne infrastrukture u Zoni traju, gradi se i groblje. Zato je vrlo važno uskladiti izvođenje radova na rekonstrukciji južne trase te prometnice s ugradnjom kanalizacije, a proširenje sa spojem na cestu koja vodi do groblja i zone – objasnio je gradonačelnik.

S obzirom na skori dovršetak izgradnje novih 100 stanova iz programa POS, za 15 dana Hrvatske ceste raspisat će i natječaj za projektiranje proširenog spoja D 8 s Ulicom Antuna Dobronića iznad „Dvije pumpe“. Konačno, na ovoj državnoj prometnici u dijelu trase koja ide iznad Smiljevca i Ričina, na današnjem je sastanku dogovoren i skori početak projektiranja lijevih skretača na križanju s ulicama Nikole Šopa i Knezovca Šubića Bribirskih.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta izvijestio je i kako su završene potrebne studije za novu cestu između Ulice Hrvatskog sabora i šume Musapstan. Potvrđeno je kako se radovi na rekonstrukciji spoja Put Biliga s Ulicom Hrvatskog sabora odvijaju sukladno dinamičkom planu, a dogovoreno je i skoro potpisivanje ugovora o suradnji Grada Zadra i Hrvatskih cesta o projektiranju i gradnji pješačkog pothodnika ispod Ulice Hrvatskog sabora iznad Vukovarske ulice na Bilom brigu.

- Sa Zadrom kvalitetno surađujemo godinama i mislim da realizirani projekti najbolje govore, a sad nam slijedi nekoliko novih natječaja i važnih projekata u kojima se moramo koordinirati kako s gradom tako i s gradskim tvrtkama. Osim križanja Žmirići, na poseban način me veseli što će se uz državnu cestu otvara poslovna zona Crno i što ćemo dati svoj mali doprinos i tom strateškim projektu. Vodeći računa o aglomeraciji i ljetnim gužvama u naredne dvije godine slijedi nam novi zamah – istaknuo je Škorić.

Pred nama je ključno razdoblje u izgradnji komunalne infrastrukture Zadra u kojem ćemo dugoročno osigurati veću funkcionalnost prometnog sustava i zadovoljiti sve potrebe za zbrinjavanjem otpadnih voda na čitavom području. Pri tom upravo ulaganja u državne prometnice ključne su za širenje mreže suvremenih prometnih pravaca unutar grada. Sa ovim najavljenim investicijama čiju realizaciju očekujemo u iduće dvije godine Hrvatske ceste još jednom su potvrdile učinkovitost i partnerski odnos sa Zadrom i na tome im zahvaljuje, zaključio je gradonačelnik Dukić.

23. travanj 2024 12:57