StoryEditorOCM
KalelargaNA UGLJANU

Šime Erlić predstavio Registar otoka i Nacionalni plan razvoja otoka: Istaknute su ključne stvari koje muče otočane...

Piše PSD
1. rujna 2021. - 15:43

Predstavnici ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU na otoku Ugljanu predstavili su Registar otoka i Nacionalni plan razvoja otoka. Radi se o strateškim dokumentima koji bi trebali omogućiti poboljšanje kvalitete života na svim hrvatskim otocima, javlja HRT.

- Nacionalni plan razvoja otoka je dokument koji sveobuhvatno i multifondovski, iz svih različitih izvora financiranja, objedinjuje ciljeve, prioritete, mjere i projekte za razvoj otoka u razdoblju od 2021.-2027. Taj dokument pokriva niz sektora, od društvenih i kulturnih, preko prometa, do svih onih bitnih za život otočana. U njemu su apostrofirane ključne stvari koje muče otočane, a koje će se rješavati uz pomoć nacionalnih i europskih sredstava, rekao je Šime Erlić, državni tajnik.

 

- Ovaj Plan je baza za pregovore koje imamo s EK. Hrvatska je u jednom specifičnom razdoblju kada pregovaramo za novu omotnicu sredstava s EK i razrađujemo prioritete ulaganja. EK od nas traži da imamo kvalitetne dokumente koji očitavaju stvarne potrebe ljudi na otocima. Nama je ovaj dokument osnova temeljem kojeg će se vršiti pregovori i definirati prioriteti za buduća ulaganja, dodao je.

Erlić je rekao kako se kao ključni problemi ističu prometna povezanost otoka s kopnom, bolja dostupnost zdravstvene zaštite, ali i očuvanje prirode naših otoka. 

Upitan kako misle riješiti problem vodoopskbe, Erlić je rekao da su zakonskim izmjenama omogućili da se poveća po otočaninu s 45 na 85 kubika, ali naglašava kako za sustavno rješavanje potrebno raditi mrežu vodoopskrbe i odvodnje.

- To su veliki kapitalni projekti, nisu lako rješivi, zahtijevaju velika sredstva, ali postoji plan. Bit će dostupna sredstva i za takav tip ulaganja, rekao je Erlić.

19. travanj 2024 04:50