StoryEditorOCM
KalelargaDRAMA NA OTOKU

Sinoć buknuo požar na Lavdari, vatra je u jednom trenu zaprijetila i kućama, a evakuirano je četrdesetak stanovnika...

Piše Iva Ivanac
17. srpnja 2021. - 09:43

U petak navečer, oko 23 sata, izbio je požar na otočiću Lavdara koji se nalazi u blizini Dugog otoka. Požar je još uvijek u tijeku, ali je stavljen pod kontrolu, a vatrogasci su se cijelu noć borili da obrane kuće.

Zbog blizine vatre stambenim objektima evakuirano je i 40-ak stanovnika tog otoka i to u Sali.  Pola sata nakon ponoći plovilima pomorske policije, Lučke kapetanije i privatnim brodicama započela je evakuacija stanovništva. Smještaj evakuiranom stanovništvu osiguran je u dva hotela, no većina se nalazi kod mještana Sali. 

Vatrogasci su u subotu ujutro, uz pomoć dva kanadera, uspjeli obraniti sve kuće. Nakon obrane kuća, kanaderi su se povukli, a zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić, koji je na požarištu cijelu noć, pozvao je pomoć air tractor.

- Još uvijek smo na terenu i požar je sada pod nadzorom. Cijelu noć smo radili sve kako bi obranili objekte koji su razvučeni dužinom cijelog otoka. Jutros smo napravili smjenu vatrogasaca iz intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar, iz JVP Zadar i DVD Sali. Na požarištu smo bili i s dva vatrogasna broda s nekih 25 vatrogasaca, kazao je zapovjednik Rudić.

U požaru je izgorjela borova šuma, maslinici i nisko raslinje, a koliko hektara iznosi opožarena površina, još uvijek nije poznato. 

20. travanj 2024 12:42