StoryEditorOCM
KalelargaTKO JE ČLAN ZEMUNSKOG KLANA KOJI JE UHIĆEN U ZADRU?

Šiptar je u Srbiji odslužio 17 godina zbog ubojstva policajca 1998.

Piše Ana Vučetić Škrbić
8. studenog 2018. - 17:28
jhg

 

 

U rutinskoj kontroli prometa u Zadru u ponedjeljak ujutro uhvaćen je 53-godišnji Josip Golomejić zvani Šiptar, jedan od istaknutih pripadnika zemunskog klana koji je u Srbiji odslužio 17 godina zatvora zbog ubojstva inspektora beogradske policije, ali i dilanja heroina i kokaina dok je bio na slobodnim vikendima za vrijeme izdržavanja kazne.

I u Zadru je uhićen zbog 232 grama kokaina koji je bio raspodijeljen u manje paketiće, a u njegovom apartmanu u mjestu Privlaka kraj Zadra, gdje živi od 2016. i posjeduje više nekretnina, uz drogu je nađena veća količina novca i strojnica Uzi s više od sto komada streljiva i pištolj sa streljivom u cijevi. Otkriveno je to jučer, na izvanrednoj konferenciji za novinare u sjedištu Policijske uprave zadarske.

Dilerski obrt

- Zadarska policija zapečatila je i zatvorila još jedan dilerski obrt, koji je dobro poslovao u preprodaji kokaina. U ponedjeljak u 9.40 sati 53-godišnjak je zatečen u Zadru kako upravlja svojim Audijem A8 zadarskih registarskih oznaka. Pregledom automobila pronađen je veći novčani iznos u eurima i kunama, što je pobudilo sumnju da potječu od kriminalnih aktivnosti, nakon čega je i uhićen, a novac je oduzet. Temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Zadru, izvršena je pretraga Audija i apartmanskog objekta u Privlaci gdje je pronađeno i oduzeto 232 grama droge kokain, razvaganog i vakuumiranog u omote od po 20, 30 i 50 grama - rekao je šef zadarske krim policije Bore Mršić.

Uz drogu, novac i oružje, policija je kod Golomejića pronašla i više komunikacijskih uređaja, među kojima i uređaj za zaštićenu komunikaciju, kakve koriste osobe iz vrha kriminalnog miljea. I strojnica Uzi koju je posjedovao koristi se u najtežim ubojstvima poput uličnih likvidacija. Zato se sumnja da je povezan s kriminalnim skupinama i pojedincima iz više susjednih država, kao i s kriminalnim miljeom na zadarskom području. Pronađena droga bila je namijenjena konzumentima na zadarskom području, a na uličnom narkotržištu njezina vrijednost je veća od 250 tisuća kuna.

Bježao u Hrvatsku

Kako doznajemo, Golomejić je rođen u Zemunu u Srbiji, a uz srpsko ima i hrvatsko državljanstvo. Srpski mediji o njemu su posljednjih 20 godina izvještavali kao o vođi narkobande, a 1998. godine ubio je tada 31-godišnjeg policajca Prvoslava Obradovića, inspektora Odjeljenja za potrage beogradske policije. Zločin se dogodio 17. listopada u Železniku, kada je policija opkolila Golomejićevu kuću jer je nad njim bila raspisana tjeralica nakon neodazivanja na izdržavanje zatvorske kazne zbog dilanja heroina.

Dok je bježao pred policijom i iskakao kroz prozor, Golomejić je pucao i smrtno ranio inspektora Obradovića. Međutim, na kraju je uspio pobjeći, a kasnije je utvrđeno da je te noći prebjegao iz Srbije u Hrvatsku gdje se skrivao godinu dana. Uhićen je krajem listopada 1999. godine na slovensko-austrijskom graničnom prijelazi Karavanke i to preko međunarodne tjeralice. U zatvoru Zabela pokraj Beograda kaznu je počeo služiti 2001. godine, a unatoč težini kaznenog djela za koje je osuđen, ubojstva policajca, nakon tri godine prebačen je u poluotvoreni paviljon.

Istražni zatvor

Tako je dobio status slobodnjaka pa je gotovo svaki vikend provodio na slobodi, a iz zatvora je organizirao i vodio biznis narkoticima. Na kraju je, tijekom jednog od tih slobodnih vikenda, uhićen u policijskoj akciji tijekom primopredaje paketa s drogom.

Posao je, očito, nastavio i na zadarskom području.

Golomejić je jučer priveden pritvorskom nadzorniku, a općinskom državnom odvjetniku u Zadru protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari. Kako doznajemo, Šiptar je ispitan na Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru, nakon čega je priveden na ročište kod suca istrage koji mu je odredio istražni zatvor zbog mogućnosti bijega i utjecaja na svjedoke.

19. travanj 2024 05:11