StoryEditorOCM
KalelargaAKCIJA HGSS-A

Spašen belgijski par planinara koji se izgubio na Velebitu: htjeli su se spustiti sa Velikog Alana u Priznu, te trajektom otići na Pag!

Piše B.S.
28. listopada 2021. - 14:27

Dvoje mladih belgijskih državljana, planinara, koji su u srijedu navečer zaglavili u stjenovitom dijelu primorske strane srednjeg Velebita iznad Prizne izvukli su spašavatelji HGSS-a iz Gospića uz pomoć bespilotne letjelice.
Poziv u pomoć od prestrašenog para zaprimili su u srijedu u 18.30 sati nakon čega su krenuli u potragu za planinarima. Belgijski par je imao namjeru spustiti se sa Velikog Alana u Priznu te trajektom otići na Pag, međutim uz to što su dosta kasno krenuli u taj poduhvat, stvar se dodatno zakomplicirala nakon što su skrenuli sa planinarske staze i svjesni toga nastavili put dalje.

- To se ispostavilo kao loša odluka jer su nakon nekoliko kilometara hodanja kroz kršovita, niskim grmljem i raslinjem obrasla bespuća primorske strane Velebita zaglavili na stjenovitom i vrlo nepristupačnom dijelu od kuda više nisu mogli niti znali nastaviti put. Kao dodatni otežavajući faktor primicala se i noć, a bura je bila u jačanju. Potpuno dezorijentirani u noći vidjeli su samo svjetla na Pagu i susjednim otocima i promatrali svoje željeno odredište. Uz sve to dodatno otežavajući faktor bio je i taj što je mladiću u potpunosti raspala se gojzerica. Jedino što im je preostalo bilo je pozvati pomoć preko Centra 112. - navode iz stanice HGSS-a u Gospiću.

Kako su planinari imali dostupnost signala za mobitel u kontaktu sa spašavateljima dobili su upute što činiti kako bi bili čim prije pronađeni. Planinari nisu bili povrijeđeni a sa sobom su imali dovoljne zalihe hrane i vode.

- Nakon što smo dobili lokaciju mladog para i napravili plan potrage, deset spašavatelja krenulo je u potragu. Na ovom dijelu Velebita nema planinarskih staza već se djelomično naziru tzv. „kozje staze“ kojima su se nekad kretali stanovnici velebitskih i podvelebitskih sela i njihovo blago. Kako staze ne služe svrsi već duži niz godina, nema stanovnika kao ni koza, tek protrči po neka divljač, one su obrasle raslinjem i postale gotovo neprohodne, što je ovu potragu činilo izuzetno zahtjevnom - priopćio je HGSS Gospić koji je u potrazi koristio i bespilotnu letjelicu pomoću koje u su nekoliko stai kasnije pronašli izgubljene planinare.

25. travanj 2024 07:45