StoryEditorOCM
KalelargaBURNA RASPRAVA

Spomenik na Muraju glavna tema aktualnog sata; Vukoša: ‘Da nije antifašizma, ne bi mi ovdje govorili hrvatski jezik i ne bi se vi prezivali Dukić!‘

Piše I.I.
16. rujna 2020. - 12:44

Spomenik antifašistima na Muraju bila je jedna od glavnih tema na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća koja je u srijedu, zbog epidemioloških mjera, održana na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru. 

Uz Matu Lukića (NHR) koji bi na postojeći spomenik nadogradio 'hrvatski jedrenjak s križem', Danijela Vukoša (SDP) je s gradonačelnikom Brankom Dukićem također raspravljala o toj temi. 

- Rekli se da će se o izmještanju spomenika raspravljati na Gradskom vijeću, a sebe ste kao političara doveli u poziciju da su brojne ploče maknuta za vašeg mandata. Time uništavate kulturu sjećanja u civilizacijskoj zajednici, a uz to izbjegavate razna održavanja počasti antifašistima. To je iskaz nepristojnosti i ograničenosti duhom koja s dostojanstvom ne može podnijeti prošlost grada. Jeste li u projektu naveli uopće da ćete maknuti spomenik?, upitala je Vukoša dok joj je Dukić odgovorio kako spomenik nije tema za ideološko prepucavanje te kako je antifašizam 'prava vrijednost'.

- To nije spomenik jer nigdje kao takav nije upisan. Baš sam nekidan prolazi Murajom i vidio da je čak i oštećen, ali on je dio povijesti, kazao je Dukić koji je od Vukoše ponovno dobio odgovor.

- Antifašizam nije ideologija već civilizacijska vrijednost, a zbog toga što je spomenik oštećen govori o brizi Grada za njega. Da nije antifašizma, ne bi mi ovdje govorili hrvatski jezik i ne bi se vi prezivali Dukić!, odbrusila je Vukoša, dok joj je Dukić odgovorio kako 'brka stvari' i kako ona 'izjednačava antifašizam s komunističkom partijom.'  

image
Luka Gerlanc/Cropix
19. travanj 2024 11:46