StoryEditorOCM
KalelargaTO MAJSTORE!

Šta je ovo? Tenda do pola Kalelarge! Loše je to, možeš ti i bolje...

Piše IN
15. veljače 2020. - 19:09

Od kada je Zadar prepušten turističkoj stihiji, pogotovo njegov najvredniji dio - Grad iliti Poluotok - svjedoci smo gotovo svakodnevnog nadmetanja kreativnih ugostitelja u disciplini kako zauzeti što više javne površine, odnosno kako javnu površinu pretočiti u vlastiti profit, a gradu platiti što manje.

Disciplina je, priznajemo, izazovna, a u njoj sudjeluju veliki i mali, sezonski i stalni ugostitelji sa svojim objektima. Kao poseban izazov u tom nadmetanju ističu se intervenciji na glavnoj gradskoj arteriji, Kalelargi, gdje zadnjih godina svjedočimo osebujnom načinu stvaranja hlada u Jadrinoj ulici od strane obližnjeg ugostitelj.

Najprije je to bila fiksna metalna konstrukcija, dizajnom i proporcijama, potpuno neprimjerena gradskoj jezgri, a sada je ta "osnova" dobila svoje zanimljive ekstenzije u obliku nosača tendi koji natkriljuju cijelu Jadrinu ulicu. Tako da ni pješaci njome više ne mogu normalno prolaziti, a kamo li - ne daj bože - hitne službe, prva pomoć, vatrogasci i ostali, poput Odvodnje, koja svaku malo preko ljeta intervenira po gradskoj jezgri kako bi odčepila kanalizacijske cijevi izgrađene prije dvjestotinjak godina za puno manje kapacitete i korisnike...

Ali, dok smo živi, nade ima. Gradske vlasti očito nemaju namjere, ali ni volje i znanja, rekli bi, da se ozbiljno pozabave upravljanjem povijesnom jezgrom, pa je stanje u njoj u skladu s njihovim kriterijima. Takvo da se već tjednima prikuplja peticija stanara Poluotoka nezadovoljnih odnosnom gradskih vlastitu prema njima i potrebama tako vrijednog prostora. 

Što će na koncu od svega toga bit, vidjet ćemo, a mi vam donosimo tek malu ilustraciju tog nereda kojeg bi, kad bi htjeli, konzervatori mogli sasjeći u korijenu... 

02. svibanj 2024 02:59