StoryEditorOCM
KalelargaNA VRHU LISTE

Stanovnici Općine Sali, uz Preko i Kali, najbolji su po procijepljenosti u zemlji! Prema karti HZJZ-a znamo koja je općina u najgora...

Piše Zadarski.hr
6. prosinca 2021. - 15:19

Prema podacima o procijepljenosti, koje je objavio Zavod za javno zdravstvo, u Zadarskoj županiji prvom dozom cjepiva se cijepilo 43,1 posto stanovništva dok je drugu dozu primilo 36,05 posto stanovništva, a Općina Sali najbolja je u cijeloj zemlji. Tamo se cijepilo čak 65 posto stanovništva!

U stopu ih prate Općina Preko i Kali, gdje je je cijepljeno nešto više od 50 posto ljudi. Tako su se tri zadarske općine našle u samom vrhu procijepljenosti koju prikazuje nova interaktivna karta objavljena na stranicama HZJZ-a. Podaci, koje se može pregledati prema općinama, županijama ili regijama, odnose se na procijepljenost do 22. studenog 2021. godine. 

Načelnik Općine Sali, Zoran Morović, za medije je komentirao kako je dolazak turističke sezone, od koje živi većina stanovništva u njegovoj općini, sigurno doprinijelo procijepljenosti.

Na otoku Pagu također drže visoku dozu procijepljenosti: 46 posto je cijepljenih u Novalji, njih preko 45 posto u Kolanu i Povljani, a jednako toliko je drugu dozu primilo i u Pagu.

U Zadru se prvom dozom cijepilo 43,98 posto, dok je drugom dozom cijepljeno 36,9 posto stanovništva, Biogradu na Moru 40,01 posto, odnosno 34,54 posto drugom dozom, dok je u Obrovcu drugom dozom cijepljeno samo 27,21 posto stanovništva. Postotak cijepljenih drugom dozom u Ninu iznosi 39,14 posto, a u Benkovcu za sedam posto manje. 

Najgora općina u Zadarskoj županiji je Općina Bibinje gdje se procijepilo tek 21,67 posto stanovništva. Po tome ih prati Općina Stankovci, gdje je s drugom dozom cijepljeno oko 25 posto stanovnika, zatim slijedi Poličnik s oko 26 posto te Galovac s 27 posto cijepljenih.

Predstojnik splitske Klinike za infektologiju, prof. dr. sc. prim. Ivo Ivić, smatra da su svemu kumovale društvene mreže.

- Vidjeli ste da i u Danskoj su iste informacije imali s društvenih medija, ali ljudi shvaćaju o čemu se radi. Mislim da nam je neukost jedan od velikih problema. Društvene mrteže su kumovale tome da ti koji ne mogu razumjeti budu potpuno zbunjeni, izjavio je za medije dr. Ivić.

26. travanj 2024 19:59