StoryEditorOCM
KalelargaRATNI ZLOČIN

Stigla presuda za stravičan zločin dvojice Srba iz Benkovca, ali zatvor će izbjeći jer su u bijegu

Piše Vladimir Urukalo
8. studenog 2022. - 19:00

Na ukupno 11 i pol godina zatvora, na splitskome Županijskom sudu osuđeni su nepravomoćno Milan Veselinović (54) i Jovo Zečević (55), obojica po nacionalnosti Srbi rodom iz Benkovca, i to zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Obojica su nekadašnji pripadnici tzv. milicije SAO Krajine i sudilo im se u odsutnosti jer su u bijegu. Veselinovića je sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kanaet Samardžić osudilo na pet i pol godina zatvora, dok je Zečević osuđen na šest godina.

Optužnica ŽDO-a Zadar teretila ih je da su 3. kolovoza 1992. godine u Kakmi, naselju u općini Polača u Zadarskoj županiji, kao pripadnici pobunjenika na tada okupiranom području RH, organizirani u postrojbe tzv. milicije SAO Krajine, prvo lišili slobode civila D. L. te mu vezali ruke konopcem, bacili ga na zemlju i tukli ga nogama po cijelom tijelu.

U jednom mu je trenutku Zečević između prednjih zubi zario nož, koji je izvukao iz čizme, i vrteći njime slomio mu dva zuba, tako da mu je ozlijedio i zubno meso, a nakon toga ga je tim nožem zarezao po nosu i uhu govoreći mu da će mu odrezati uho.

Tako krvavog odnijeli su ga u obližnju gostionicu i u zahodu ga prolijevali kantom vode, pa kada je pukao konopac kojim su mu bile vezane ruke, ponovno ga počeli udarati po cijelom tijelu i prolijevati ga vodom kako bi oprali krv s njega.

Izveli su ga iz gostionice kako bi ga vezali za ogradu obližnjeg spomenika, gdje su ga nastavili tući po tijelu, tako da bi on padao, a oni bi ga dizali i dalje ga tukli, a na koncu su ga zatvorili u pomoćnu prostoriju gostionice.

– Oni su pucali, tukli, razbijali, rezali rukave, ruke, a Veselinović mi je psovao majku ustašku. Bacili su me na beton i tukli kundacima te pucali oko mene. Tukli su me šakama, rukama, nogama, kundakom i pištoljem po cijelom tijelu, a Zečević je izvadio nož i zarezao me po nosu i uhu, odsjekli su mi rukave od košulje. Zečević mi je nož zario između prednjih zubi i slomio dva prednja zuba.

Potom su me odveli u Benkovac, gdje su me stavili u samicu, a prethodno mi je jedan iz grupe razbio lubanju, a nakon Benkovca sam odveden u Knin, i to na sud pa u istražni zatvor jer sam imao pištolj. Vi odlučite o njihovu kaznenom progonu, oni su tada imali oko 18 godina i nisu bili svjesni što rade – kazao je oštećeni, ne postavljajući nikakav imovinskopravni zahtjev. 

25. travanj 2024 19:13