StoryEditorOCM
KalelargaPREBROJAVANJE

Stigli prvi rezultati za kolovoz! Brojke u Zadru mogle bi vas iznenaditi, najviše smo imali Nijemaca

Piše Barbara Ban/JL
5. rujna 2023. - 07:05

Turistički rezultati kolovoza više-manje su na tragu 2022. godine, s time da je u pojedinim jadranskim županijama ostvareno nešto manje noćenja nego lani. No, podaci za špicu sezone za cijeli Jadran još nisu potpuni. Tek su počeli pristizati rezultati iz pojedinih županija. U utorak će tek biti objavljeni rezultati nautike, te će se oglasiti i Turistička zajednica Kvarnera, kao i Hrvatska turistička zajednica, piše Jutarnji list. 

Kolovoz je u Istri na kraju završio u blagom minusu od 1,5 posto. Ostvareno je 1,14 milijuna dolazaka, što je jedan posto više nego lani. S druge strane, bilo je 8,6 milijuna noćenja, što je minus od 1,5 posto. Gledajući ukupan rezultat od početka godina do kraja kolovoza, Istra je ostvarila 4 milijuna dolazaka, što je plus od 4 posto u odnosu na 2022., dok je u istom razdoblju evidentirano 24,9 milijuna noćenja, što je rast od 2 posto.

Tim rezultatom zadovoljan je direktor istarskog TZ-a Denis Ivošević, koji tvrdi da je to u skladu s najavama. Kaže nam kako se očekivao pun povratak konkurencije, nad kojom smo imali prednost za vrijeme epidemije.

Produžena sezona

- Brojke su bolje od onih 2019. godine, i primijetili smo da su financijski rezultati u hotelijerstvu i ugostiteljstvu bolji nego lani. Ključno za nas je i to da smo produžili sezonu, što je vidljivo prema većem prometu u zimskim mjesecima, ali i to da smo rasteretili obalu. U unutrašnjosti Istre ostvarili smo gotovo dva milijuna noćenja, dok smo 1995. imali samo 10 tisuća noćenja. Isto tako, najbolje su se punili objekti s četiri, četiri plus i pet zvjezdica, što govori da gosti prepoznaju kvalitetu te kako su voljni to honorirati, kazao nam je Ivošević.

Podaci za špicu sezone na jugu Hrvatske, osim iz Šibensko-kninske županije, različiti su. Tako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, primjerice, bilo jedan posto više dolazaka, ali oko dva posto manje noćenja u odnosu na 2022.

- Prema trenutačnim podacima iz sustava eVisitor, na području Splitsko-dalmatinske županije tijekom kolovoza ostvareno je više od 900 tisuća dolazaka i više od 5,6 milijuna noćenja, odnosno 101,1% (+1,1%) dolazaka i 98,1% (-1,9%) noćenja u odnosu na prošlogodišnji kolovoz.

Sveukupno je tijekom srpnja i kolovoza ostvareno 1,9 milijuna dolazaka i 11,1 milijun noćenja, odnosno tri posto više dolazaka, dok su noćenja na razini prošlogodišnjeg srpnja i kolovoza. U dosadašnjem dijelu 2023. godine, odnosno u prvih osam mjeseci ove godine, ostvareno je 2,9 milijuna dolazaka i 15,4 milijuna noćenja, odnosno devet posto više dolazaka i tri posto više noćenja negoli u istom razdoblju prošle godine, poručili su iz tog TZ-a. Smatraju kako su dosadašnji rezultati turističkog prometa vrlo dobri.

- Vjerujemo kako će se oni nastaviti te da ćemo ovu turističku godinu završiti na najbolji mogući način, kada je u pitanju turistički promet, stavljajući naglasak na rast jačanja turističkog prometa izvan ljetnog dijela turističke godine kao temelja za održivi razvoj turizma te poticanja daljnjeg jačanja kvalitete i raznovrsnije ponude, poručili su.

Zadar izjednačio

U Zadarskoj županiji je, pak, špica sezone, prema neslužbenim rezultatima iz njihova županijskog TZ-a na istoj razini kao i lani. U kolovozu je na tom području ostvareno 525.169 dolazaka i 4.998.250 noćenja, što je na razini prošle godine. U razdoblju od 1. do 31. kolovoza 2023. godine najviše noćenja ostvareno je u objektima u domaćinstvu, i to 2,037.643, slijede kampovi sa 727.328 ostvarenih noćenje, pa hoteli s 299.493 ostvarenih noćenja.

Među stranim turistima, na prvih pet mjesta su gosti iz Njemačke s 823.000 noćenja, Slovenije sa 611.500 ostvarenih noćenja, slijede Poljaci s 303.800 noćenja, Česi s 284.600 noćenja te Slovaci s 262.000. Od početka godine ostvareno je gotovo 13 milijuna noćenja, te preko 1,7 milijuna dolazaka, što je 1,7 posto više nego u 2019. godini.

U Dubrovniku 21 posto više Amerikanaca

Na krajnjem jugu zemlje, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gotovo su dosegnuti prošlogodišnji rezultati iz kolovoza. Ostvarili su četiri posto više dolazaka, (414.500), ali jedan posto manje noćenja (2,1 milijun).

Gledajući prvih osam mjeseci i uspoređujući ih s prošlom godinom, imaju odlične rezultate - čak 17 posto više dolazaka (1,5 milijuna) i 6 posto više noćenja (6,5 milijuna). Imaju odlične rezultate s dalekih tržišta.

Tako je u kolovozu na jugu Hrvatske bilo čak 21 posto više Amerikanaca. (B. Ban)

28. travanj 2024 14:17