StoryEditorOCM
KalelargaNAPOKON PRAVA ZIMA

Stiže hladna fronta: zamotajte citruse ako ih imate, a pitare sa sukulentima i ostalim osjetljivim biljem unesite još danas u kuće!

Piše Silvana Uzinić/SD
12. siječnja 2021. - 20:07

Nakon obilja vlage i kiše, pred nama je konačno nekoliko suhih, ali i prilično hladnih dana. Stoga, zamotajte citruse ako ih imate, a pitare sa sukulentima i ostalim osjetljivim biljem unesite još danas u kuće!

Posvuda će temperature padati ispod nule, ponegdje i do deset stupnjeva celzijusovih, što se očekuje i u Dalmatinskoj zagori.

No u zaobalju će se minusu držati i preko dana, dok će uz obalu temperatura padati i do četiri ispod nule samo noću i ujutro. Kako bi zima bila baš prava pobrinut će se bura koja će uz obalu ojačati u četvrtak poslijepodne, a možda će i do Splita donijeti koju pahulju snijega. Za onakav kakav je "počastio" Madrid, kažu prognostičari, nema šanse.

Kata Botica iz DHMZ-a u Splitu kaže da će u četvrtak i u nedjelju biti prolaznih oborina, što znači na moru kiša, uz obalu je moguća susnježica, a u zaobalju i snijeg. Za vikend se i na južnom Jadranu predviđa spuštanje temperature ispod nule.

Prema nekim prognostičkim kartama na Mosoru se može očekivati snijeg i do pet centimetara debljine i to u četvrtak poslijepodne kada će dnevna temperatura biti od minus četiri do minus šest stupnja celzijusova. Noćne temperature idućih dana dosezat će i minus 12 stupnjeva. Tako se i za ponedjeljak na Mosoru predviđa snijeg koji bi, tvrde na platformi Vrijeme & Radar, mogao neprestano padati čak sedam sati.

Uglavnom, pred nama je napokon malo prave zime što za ovo doba godine u Dalmaciji nije posebno neobično. Problem je jedino što se dalmatinske kuće ne griju kako bi tebalo pa mrežama kruži šala da bi se Pfizerovo cjepivo moglo ovdje čuvat po sobama.

Hladnoća na kontinentu, pak, s temperaturama do minus petnaest je zbilja ozbiljna stvar, poglavito za ljude pogođene potresom.

15. travanj 2024 20:13