StoryEditorOCM
KalelargaUZ EPIZODU BURE

Stiže nam val hladnoće, na snazi upozorenje: Temperature će ići i do -15! Očekujte još snijega, čak i duž obale te na otocima

Piše Hina, PSD
12. siječnja 2021. - 08:35

U Hrvatskoj će u utorak prevladavati djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano vrijeme, a uz više oblaka u gorju te na istoku mjestimice može pasti malo snijega, uglavnom u prvom dijelu dana, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Poslijepodne sa sjeverozapada doći će do postupnog porasta naoblake. Ujutro je na kopnu moguća magla.

Vjetar u unutrašnjosti uglavnom će biti slab. Na Jadranu će umjerena, na sjevernom dijelu i jaka bura, malo oslabjeti i okrenuti na sjeverni te sjeverozapadni vjetar.

Slabe oborine može biti i na jugu zemlje, gdje može pasti koja kap kiše. Sutra malo snijega može pasti u gorju, Posavini i Baranji, dok se u četvrtak pobnovno povećava vjerojatnost za snijeg diljem unutrašnjosti.

Najviša dnevna temperatura kretat će se od -3 do 1, te između 6 i 11 Celzijevih stupnjeva na obali, otocima i u unutrašnjosti Dalmacije.

Oborine će biti i na potresom pogođenom području, gdje je moguće stvaranje tanjeg snježnog pokrivača od nekoliko centimetara. Koja pahulja izgledna je i na dijelu obale, i to ne samo sjevernog Jadrana, već i južnije, pa i na otocima, piše N1.

U četvrtak nas čeka i nova epizoda bure, koja će ponovno biti olujna na udare i pojačavat će dojam hladnoće. Na kopnu će umjeren sjeverac i sjeverozapadnjak lokalno imati jače udare!

Sve hladnije će biti prema kraju tjedna, osobito tijekom noći i jutra. U danima vikenda temperature bi se u dijelovima Gorskog kotara mogle spuštati i do -15! U nizinama središnje Hrvatske bit će oko -7, -8, i do -9, na istoku zemlje.

Hladno će biti i duž obale, moguće i do -4 na riječkom području, u Splitu i do -2, dok će u zaobalju biti znatno hladnije, moguće i do -9 na području Imotskog i Gračaca.

Stoga ne čudi da DHMZ upozorava na nadolezeći val hladnoće, ističući kako hladni val, slično kao i topli, može djelovati na zdravlje svih nas,  javlja N1.

29. svibanj 2024 09:47