StoryEditorOCM
KalelargaPOČETAK KOLOVOZA

Stiže promjena vremena: za obalu i dalmatinske otoke izdano crveno upozorenje zbog visokih temperatura

Piše PSD
1. kolovoza 2021. - 11:14

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju kraj toplinskog vala, ali i promjenu vremena. 

- U većini krajeva promjenjivo oblačno i nestabilno. Mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, najprije na zapadu zemlje gdje je lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme, uz najveću vjerojatnost na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji uglavnom suho uz najviše sunčanog vremena. Umjeren jugozapadni vjetar, povremeno s jakim udarima, poslijepodne će okrenuti na zapadni i sjeverozapadni vjetar i slabjeti. Na Jadranu umjereno do jako jugo i jugozapadnjak. Najviša temperatura zraka od 30 do 35 °C, na istoku i u Dalmaciji i malo viša, prognoziraju iz DHMZ-a za nedjelju.

Iz DHMZ-a su izdali i upozorenja za cijelu zemlju. Narančasto upozorenje zbog vrućina, ali i mogućeg grmljavinskog nevremena izdano je za istok Hrvatske. Za središnju Hrvatsku, Liku i Gorski kotar izdano je žuto upozorenje zbog najavljenog nevremena.

image
DHMZ/Screenshot

Za Istru i Kvarner te unutrašnjost Dalmacije na snazi je narančasto upozorenje, dok je za obalu i dalmatinske otoke izdano crveno upozorenje zbog iznimno visokih temperatura.

- Iako će nedjelja na istoku Hrvatske početi sunčano, popodne će biti razvoja oblaka te mjestimičnih pljuskova praćenih grmljavinom, koji lokalno mogu biti izraženi. Puhat će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, a danju će biti neugodno vruće i sparno. Pljuskovi će biti češći u središnjoj Hrvatskoj, osobito u drugom dijelu dana, kada je moguće grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, a dnevna će temperatura u sjevernijim područjima biti malo niža nego prošlih dana, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U gorju i na sjevernom Jadranu već od jutra nestabilno, uglavnom na širem području Rijeke, u Gorskom kotaru i Istri, gdje je osobito ujutro moguće grmljavinsko nevrijeme. Umjereno jugo popodne će okrenuti na jugozapadnjak i pojačati. 

U Dalmaciji većinom sunčano, prolazno uz umjerenu naoblaku. Umjereno i jako jugo okrenut će na jugozapadni vjetar, a more će uglavnom biti malo i umjereno valovito. Danju vruće i vrlo vruće uz 33 do 37 °C.

Na jugu Hrvatske pretežno sunčano. Puhat će većinom umjereno jugo, uz obalu jugozapadni i južni vjetar. More malo i umjereno valovito. Danju i dalje vruće i vrlo vruće, uz najvišu temperaturu zraka od 33 do 36 °C.

- Idućih dana na kopnu svježije, osobito u ponedjeljak. Bit će djelomice sunčano i ne posve stabilno. Pljuskovi će biti češći na zapadu i sjeverozapadu, no poneki se ne može isključiti ni u istočnoj Hrvatskoj. Povremeno će puhati jugozapadni vjetar, u ponedjeljak prolazno i sjeverni. Od utorka temperatura ponovno u blagom porastu.

Nestabilno idućih dana i na sjevernom Jadranu, osobito u Istri i na širem području Rijeke, gdje će pljuskovi biti češći u ponedjeljak i srijedu. U Dalmaciji uglavnom suho, od utorka i djelomice sunčano, a tek je u srijedu moguć pokoji neverin. Puhat će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, na jugu i sjeverozapadni. Dnevna temperatura niža nego proteklih dana, osobito na sjeveru, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

20. travanj 2024 00:00