StoryEditorOCM
KalelargaPITANJE ZA ŽUPANA

Što namjeravate poduzeti kako biste disciplinirali načelnika općine Sv. Filip i Jakov koji već tri puta nelegalno pokušava sagraditi kafić?

Piše Iva Ivanac
27. lipnja 2023. - 13:56

Županijska vijećnica Vedrana Mišković (SDP) podsjetila je na "egzibicije" koje je načelnik Općine Sv. Filip i Jakov Zoran Pelicarić radio kako bi izgradio ugostiteljski objekt u vlasništvu Općine.

- Javnosti je poznato da se već mjesecima borimo protiv betonizacije i uzurpacije pomorskog dobra u režiji općinskog načelnika Općine sv. Filip Jakov. Najprije je, zahvaljujući našoj prijavi građevinskoj inspekciji zaustavljena ilegalna gradnja kafića na plaži Morovićka, na pomorskom dobru u Turnju jer se, kako se ispostavilo, Općina upustila u izgradnju objekta bez gradilišne dokumentacije i prijave gradilišta te protivno Prostornom planu Općine koji je sama donijela. Općinska vlast nije se dala smesti, pa su niti mjesec dana kasnije nakanili istu stvar učiniti na plaži Iza Banja u Sv. Filip Jakovu - samo su premjestili lokaciju kafića s jedne plaže na drugu.

Budući da smo pozorno motrili i sve odmah prijavili nadležnim službama, nelegalna gradnja je ponovo zaustavljena. Nakon toga su valjda zaključili da im se više ne isplati pokušavati na pomorskom dobru pa su gradnju prebacili u park sa statusom kulturnog dobra u samom središtu Sv. Filipa i Jakova. U parku uz samu rivu, u jednoj od rijetkih preostalih krpica zelenila u tren oka nikla je masivna čelična konstrukcija, naravno bez suglasnosti konzervatora i propisane dokumentacije. Ponovo smo intervenirali i gradnja je ponovo zaustavljena. Ima li tome kraja, upitala je Mišković dodajući kako je u jednom televizijskom prilogu načelnik Pelicarić kazao kako bi Hrvat trebao živjeti 200 godina da bi postigao što želi ako bi radio po zakonima.

- Očito je da on ne kani stati. Prošli put, župane, rekli ste: istražit ćemo pa ćemo vidjeti. Istraga nije potrebna, činjenice o kršenju zakona su evidentne i javno dostupne. Lokalna vlast u Sv. Filip i Jakovu dio je vaše, HDZ vertikale. Zanima me što, kao županijska vlast kanite poduzeti kako biste disciplinirali načelnika općine Sv. Filip i Jakov ali i obeshrabrili sve druge kojima je na umu kršenje zakona RH?, kazala je Mišković.

Župan Božidar Longin je naglasio kako Županija nije nadležna za bespravnu gradnju jednica lokalne samouprave.

- Stava sam da svaka gradnja mora imati građevinsku dozvolu, ponavljam kako nismo nadležni za inspekcijske službe i ne možemo na to utjecati, građevinska inspekcija i lučka kapetnaija su ustanove koje nisu pod nadležnošću županije, odgovorio je Longin. 

02. svibanj 2024 19:59