StoryEditorOCM
KalelargaUPALIO SE METEOALARM

Stožer civilne zaštite i DHMZ izdali specijalno priopćenje zbog nevremena koje nas čeka u nedjelju - snažan vjetar će puhati najjače u Dalmaciji

Piše DHMZ
15. travnja 2023. - 15:17

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za sutra, 16. travnja, specijalno priopćenje. Ono se odnosi na snažan vjetar koji će puhati najjače u Dalmaciji, pa je za tu regiju izdano narančasto upozorenje.

- Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu - stoji u priopćenju.

Što se tiče današnje prognoze, bit će promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima osobito duž obale. Povremeno kiša, a prema kraju dana u Dalmaciji su lokalno mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za subotu.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u gorju ponegdje i jak. Na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, na udare i olujno. Navečer na sjevernom dijelu bura. Najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 16 stupnjeva Celzijusovih, u Gorskom kotaru i Lici mjestimice malo niža.

29. svibanj 2024 11:13