StoryEditorOCM
KalelargaNEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Sud odbio tužbu koju je zbog otkaza bivši ravnatelj Tonći Vuković podignuo protiv Osnovne škole „Petar Zoranić“ u Ninu!

Piše B.S.
4. ožujka 2021. - 10:29

Općinski sud u Zadru, po sucu Tomislavu Bagi, odbio je tužbeni zahtjev kojeg je bivši ravnatelj Tonći Vuković podignuo protiv Osnovne škole „Petar Zoranić“ u Ninu.

Vuković je bio ravnatelj s najdužim stažem u Zadarskoj županiji, punih 25 godina, a onda ga je Školski odbor, 2019. godinu dana prije mirovine, odlučio smijeniti. Sjednica je prekinuta u trenutku kad je sedam članova ŠO trebalo glasovati o povjerenju ravnatelju, ali nisu imali ovjerene glasačke listiće. Odnosno, kad je u zbornicu upao dio nastavnika i zaposlenika škole revoltirani pokušajem smjene ravnatelja. Članovi Školskog odbora prozvali su ga pritom za niz nepravilnosti i nebrigu za školom, zbog čega djeca pohađaju školu u lošim uvjetima, dok je on tvrdio da se iza svega krije politika čije konce u rukama drži gradonačelnik Nina Emil Ćurko (HDZ).

Vuković je u tužbenom zahtjevu tražio poništenje Odluke o razrješenju dužnosti ravnatelja od 18. srpnja 2019., kao i da mu se za razdoblje od dana razrješenja dužnosti ravnatelja pa do dana zaključenja glavne rasprave pred prvostupanjskim sudom isplate izgubljene plaće, zajedno sa zateznim kamatama.

Sud mu je također odbio zahtjev za isplatom otpremnine u iznosu od 77.496 kuna što predstavlja zbroj šest mjesečnih plaća koje je ostvario radom u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

Među strankama je bila sporna zakonitost Odluke o razrješenju od 18. srpnja 2019. i Odluke o otkazu ugovora o radu od 26. rujna 2019., a Vuković je u tužbi naveo da je odluka nezakonita jer na sjednici Školskog odbora na kojoj se glasalo o razrješenju sudjelovao član koji tada nije bio verificiran.

Sud je, međutim, utvrdio da je na 13. sjednici školskog odbora koja je održana 5. srpnja 2019. provedeno tajno glasovanje, a kojom prilikom je s četiri glasa „za“ odlučeno o razrješenju ravnatelja, dok je zbog nemogućnosti nastavka sjednice i prekida, na nastavku sjednice od 18. srpnja 2019. formalno donesena odluka o njegovo razriješenju.

- Slijedom navedenog, nisu osnovani navodi iz tužbe da je na toj sjednici (18. srpnja 2019.) sudjelovala članica koja nije imala verificiran mandat, s obzirom da Monika Peša nije sudjelovala u glasovanju o razrješenju (koje je bilo održano 5. srpnja 2019.), kao i s obzirom na to da mandat iste nije zahtijevao nikakvu dodatnu verifikaciju jer je isti započeo s danom donošenja rješenja o imenovanju (16. srpnja 2019.).

image
Tonći Vuković
Luka Gerlanc/Cropix

Na temelju tako utvrđenog činjeničnog stanja te primjenom odredbi čl. 44. st. 2. t. 3. i 4. ZU-a i čl. 126. ZR-a, ovaj sud utvrđuje da tužbeni zahtjev nije osnovan, kao što nije osnovan niti postavljeni eventualni tužbeni zahtjev - navodi se u obrazloženju presude,

Sud je također utvrdio da Vuković kao ravnatelj školske ustanove nije adekvatno i pravovremeno brinuo o sigurnosti učenika i radnika jer je iz iskaza neposrednih svjedoka, kao i priloženih fotografija stanja školske dvorane vidljivo da dvorana potencijalno ugrožava zdravlje i život učenika budući da je rupa na podu dvorane neadekvatno pokrivena, te da se nastava u toj prostoriji odvijala sve dok nije došlo do reakcije roditelja, a navodno se odvijala i nakon donošenja odluke o zabrani održavanja nastave.

Prema sudskoj presudi, Vuković je trebao, ukoliko tvrdi da je radio sve što je bilo u njegovoj moći da se s Gradom Ninom ili županijom postigne dogovor oko sanacije dvorane, priložiti neki pisani trag o svojim nastojanjima, što nije učinio.

- Sigurnost učenika i svih radnika, što je sukladno zakonu odgovornost upravo ravnatelja kao poslovodnog i stručnog voditelja školske ustanove, trebala bi biti na prvom mjestu, stoga ovaj sud smatra da nije dovoljno samo usmenim putem pokušavati dobiti potrebna novčana sredstva, kao niti da je opravdano godinama ne tražiti rješenje nastalog problema i to samo zbog osobne netrpeljivosti tužitelja i gradonačelnika Grada Nina - navodi se u presudi.

19. travanj 2024 09:38