StoryEditorOCM
Kalelarga"POVUKAO SE" NAKON ŠTO JE PUSTIO OSUMNJIČENE ZA SILOVANJE DA SE BRANE SA SLOBODE

Sudac Ivan Marković zatražio policijsku zaštitu i odgodio suđenje za nezapamćen zločin koji je nad svojom djecom počinio otac s Paga!

15. listopada 2019. - 20:57
Općinski-sud-Zadar-640x360

Sudac Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru Ivan Marković zatražio je zaštitu policije zbog prijetnji koje su mu počele stizati nakon što se našao u središtu javnosti jer je petoricu mladića osumnjičenih za grupno silovanje 15-godišnje djevojku, pustio da se, uz mjere opreza, brane sa slobode.

- PU zadarska zaprimila je kaznenu prijavu za kazneno djelo prijetnje, te započela s provođenjem izvida. Policija će temeljem procjene ugroženosti donijeti odluku o opravdanosti primjene mjera zaštite - rekla je glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin.

Nakon što je policija kazneno prijavila pet mladića u dobi od 17 do 19 godina pod sumnjom da su godinu dana u više navrata silovali tada 15-godišnju djevojku, Marković im je istražni zatvor zamijenio mjerama opreza utvrdivši da nema straha od ponavljanja kaznenog djela, te opasnosti za žrtvu. Utvrdio je, s obzirom na okolnosti slučaja, odnosno stanja u spisu i njihovu dob, da su za petoricu mladića dovoljne mjere opreza koje se odnose na zabranu prilaska žrtvi, komunikaciju s njom, te obvezno javljanje u policijsku postaju.

Time je izazvao burne reakcije, koje se osim u javnosti, paralelno vode i na društvenim mrežama gdje su u utorak na više javnih profila na Facebooku javno objavljena imena mladića, iako je riječ o mlađim punoljetnicima čiji je identitet zakonom zaštićen. Na nekim se Facebook profilima čak pojavilo i ime same žrtve.

Marković je u utorak odgodio i dva važna zakazana ročišta na Županijskom sudu u Zadru. U prvom slučaju koji je pod njegovim predsjedanjem trebao početi u utorak ujutro odgodio je suđenje protiv 19-godišnjaka koji je vraćajući se sa proslave Nove godine pijan prošle godine uzrokovao smrt 36-godišnje medicinske sestre i majku triju djevojčica. Uz to, Marković je odgodio i suđenje koje vodi za nezapamćen slučaj nasilja oca sa Paga nad svoje četvero maloljetne djece zakazan za srijedu i četvrtak, 16. i 17. listopada.
- Sudac je spriječen doći na rasprave - rekao je kratko glasnogovornik suda Hrvoje Visković. Iako je u utorak na sudskim hodnicima procurila informacija da je Marković otvorio na bolovanje jer je potresen cijelim slučajem, Visković je to demantirao.

- Sudac nije otvorio bolovanje. Spriječen je održati rasprave- rekao je.
Stegovni postupak protiv Markovića u međuvremenu je od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića zatražila Platforma za reproduktivna prava. Pokretanje postupka su zatražili pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve. Zadarski blok je počeo organizirati i prosvjed koji bi se ispred zgrade suda na Polutoku trebao održati u petak u 12 sati.

24. travanj 2024 00:50