StoryEditorOCM
KalelargaMOŽE LI GORE

Super! Počelo je nadmetanje među ugostiteljima na Poluotoku: tko će postaviti užasniju tendu? Evo novog primjera nasuprot Sv. Šime, maknite tu nakazu!

Piše Ivica Nevešćanin
11. ožujka 2020. - 11:47

Počelo je, počelo... Otvoreno je neslužbeno natjecanje među zadarskim ugostiteljima pod nazivom: tko će postaviti užasniju tendu ispred ili iznad svog ugostiteljskog objekta.

Zadnjih dana zabavljali smo se s tendom "Kompasa" na Kalelargi, sada je u oštru konkurenciju utrčao restoran "Pašta&Svašta" nasuprot ulaza u Crkvu sv. Šime. Restoran bi baš večeras, u srijedu, trebao otvoriti svoja vrata nakon preuređenja, a jedan od novih "detalja" tog uređenja je svakako i nova tenda iznad ulaza u restoran. Tenda, kao što se vidi na slici, ima fiksnu četvrtastu čeličnu konstrukciju koja je na tri mjesta snažnim zategama pričvršćena na fasadu zgrade, a pritom pokriva dobar dio terase restorana.

I, kako vam se sviđa? Kako vam se sviđa ta suptilna interpolacija u povijesnu jezgru, taj dašak mediteranskog šarma i vrckavosti, ta rafinirana ležernost koja stvara dojam da tenda naprosto lebdi iznad vas? Sve dok vas ne poklopi kao betonska ploča...

Ima li ova nakaza dozvolu? Uopće nas nije briga. Da ima domovnicu i potvrdu Ustavnog suda, svejedeno! 

Ovakva tenda je šamar dobrom ukusu i svakom civiliziranom odnosu prema povijesnoj jezgri i gradu-spomeniku, što Zadar nesporno jest. Ako su ovakve stvari dopuštaju ili ako prođu bez sankcija, onda je Zadar uistinu kapitulirao pred sitnim interesima i brzom zaradom pojedinaca koji svojim arogantnim primitivizmom nanose neprocjenjivu štetu cijelom gradu. A ako je to tako, neka nam netko to i službeno kaže, da se oko ovakvih i sličnih svinjarija više ne zamaramo. Neka onda vrijedi anything goes.

Maknite je!

02. svibanj 2024 12:38