StoryEditorOCM
KalelargaPREVENTIVA

Tijekom godine obavljeno čak 7910 mamografskih pregleda: ‘U Općoj bolnici Zadar gotovo svakodnevno se otkrije jedan karcinom dojke‘

Piše B.S.
24. listopada 2023. - 17:46

U ovoj godini, do 19.listopada, u Općoj bolnici Zadar obavljeno je ukupno 7910 mamografskih pregleda.

Čak 4751 žena na Odjel za kliničku radiologiju stiglo je po primitku poziva u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke koji se provodi od 2006. godine i odnosi se na žene u dobi od 50 do 69 godina starosti. One dobiju pozivno pismo s točnim terminom, no nažalost dobar dio njih se ne odazove.

Po preporuci obiteljskog liječnika, preko ‘uputnice‘, mamografski su pregled u ovoj godini obavile 3132 žene.

- U Općoj bolnici Zadar gotovo svakodnevno se otkrije jedan karcinom dojke. Zabrinjavajući je to podatak, posebice kada žene stignu tek onda kada je karcinom „pojeo“ pola dojke. To se nikako ne bi smjelo događati jer naša bolnica u potpunosti je zaokružila dijagnostiku raka dojke. Imamo i 3D mamograf koji omogućava izvođenje stereotaksijske vakuum asistirane biopsije pod tomosintezom. Takvih je pregleda u ovoj godini obavljeno 27. Ova precizna dijagnostika, statistički gledano, povećala je broj otkrivenih karcinoma. No, povećala je broj onih otkrivenih u ranom stadiju i to je najvažnije - navode u zadarskoj Općoj bolnici. 

04. svibanj 2024 23:31