StoryEditorOCM
KalelargaSMRT U MINSKOM POLJU

Tijekom razminiranja poginule dvije osobe: ‘Stradali su pirotehničarka i pirotehničar‘. Mještani nisu čuli detonaciju...

Piše Vijesti SD
23. veljače 2023. - 16:32

Danas u 13:18 sati dogodila se velika tragedija u Lici, u kojoj su tijekom razminiranja poginule dvije osobe.

Policijska uprava ličko-senjska zaprimila je dojavu da se u mjestu Čanak, predio Vrlet-Skokovi, prilikom razminiranja minskog polja dogodila minska nesreća.

Na mjestu događaja smrtno je stradala jedna osoba, dok je druga preminula na putu prema bolnici.

- Istina je, stradali su pirotehničarka i pirotehničar, a detalje ćemo znati po obavljenom očevidu. Godinama se ondje radi na razminiranju - rekao je za 24 sata načelnik Nikša Bogdanić iz Hrvatskog centra za razminiranje.

Kako neslužbeno doznaju 24 sata, pirotehničarka je odmah stradala na radilištu dok su muškarca pokušali reanimirati te ga prevesti čim prije do bolnice u Gospiću. Ozljede su bile preteške te je i on preminuo.
Stanovnik sela Čanak Ivan Perša kazao je da je do detonacije i pogibije dvojice deminera došlo desetak kilometara od naselja u kojem živi manje od devedeset stanovnika.

- U selu se nije čula detonacija, ali se brzo proširila vijest o tome što se dogodilo. Na našem području radi mnogo tvrtki za razminiranje jer još uvijek ima puno minski-sumnjivih površina, tako da ne znam tko je stradao - kazuje nam.

Ističe kako se radi o teško pristupačnom terenu do kojeg se dolazi preko zaseoka Pocrnići, zatim prema Štimcima i Gostovači.

Nije čuo ni vidio kola hitne pomoći ili policije.

Kako podsjeća Lika online, minsko polje u predjelu Vrlet-Skokovi nalazi se u zoni rata, a tijekom Domovinskog rata ta je zona bila poprište brojnih sukoba. Iako su se u proteklim godinama provodile brojne akcije razminiranja, mine su i dalje prisutne u ovom području, što upozorava na opasnosti koje vrebaju u zonama rata.

Ova nesreća još jednom podsjeća na opasnosti s kojima se suočavaju ljudi u područjima koja su bila poprište ratnih sukoba, te na važnost kontinuiranog i sustavnog razminiranja područja kako bi se spriječile slične tragedije.

Kako bismo izbjegli takve nesreće, važno je podsjetiti se na važnost poštivanja upozorenja o opasnosti od mina, te se ne upuštati u područja koja nisu razminirana. Također, apelira se na sve građane da u slučaju pronalaska minskog eksploziva odmah obavijeste nadležne službe i ne pokušavaju sami rukovati minama.

Minutom šutnje, Hrvatski sabor u četvrtak je odao počast dvjema osobama koje su poginule u minskoj nesreću u mjestu Čanak, u Ličko-senjskoj županiji.

Upravo sam dobio tužnu vijest da su, prilikom razminiranja područja oko Perušića smrtno stradale dvije osobe koje su obavljale svoj posao, rekao je zastupnicima predsjednik Sabora Gordan Jandroković, pozvavši ih da im minutom šutnje odaju počast.

Sabor je to učinio za rasprave o povjerenju premijeru Andreju Plenkoviću koju je predložilo 33 zastupnika, predvođenih Domovinskim pokretom.

Rasprava je vrlo burna, a osim Ivanu Penavi, koji je u ime DP i predlagatelja naveo razloge za premijerov opoziv, zastupnici si repliciraju i raspravljaju međusobno.

Samo na Penavin istup za repliku čeka još 40-ak zastupnika, pa je teško procijeniti kada će premijer Plenković biti u prilici odgovoriti na prozivke.

24. travanj 2024 00:50