StoryEditorOCM
KalelargaTRI KANDIDATA

Tko će biti novi ravnatelj HNK Zadar? Nitko ne zna, jer natječaj izgleda nije raspisan u skladu sa Statutom!

Piše Iva Ivanac
23. siječnja 2023. - 12:57

Je li natječaj za ravnatelja Hrvatskog narodnog kazališta Zadar proveden u skladu sa statutom ove kulturne ustanove? Izgleda da nije.

Naime, prijave za natječaj objavljen 28. prosinca mogle su se podnositi u roku od osam dana od objave natječaja. Međutim, Statuom HNK Zadar propisano je drugačije.

U članku 14. Statuta HNK navodi se kako rok za podnošenje prijava na natječaj iznosi 30 dana od dana objavljivanja natječaja.

Onaj tko je pisao natječaj navjerojatnije se vodio Zakonu o ustanovama gdje se navodi kako rok za prijavu ne smije biti kraći od osam dana.

Hoće li natječaj za ravnatelja HNK Zadar biti poništen upitali smo predsjednika Kazališnog vijeća Živka Nižića.

- Ne mogu komentirati zbog čega je stavljen taj rok za prijave, stručne službe su tako napravile. Mi smo raspisali natječaj prema njihovom naputku, kaže Nižić upućujući nas na ravnatelja HNK Zadar Renata Švorinića jer bi "on te stvari trebao bolje znati".

Ravnatelj Švorinić ogradio se od Nižićevih riječi kazavši kako natječaj raspisuje i provodi Kazališno vijeće, a ne on.

- Ja ne provodim natječaj, sve vezano uz natječaj provodi Kazališno vijeće. No, kako HNK Zadar nema pravnu službu, provjerit ćemo s pravnom službom Grada Zadra i resornog ministarstva je li sve bilo napravljeno kako treba. Ako je napravljen previd, natječaj će se poništiti i raspisati novi, a ako nije, Kazališno vijeće će nastaviti s provedbom natječaja, istaknuo je Švorinić. 

Na natječaj za novog ravnatelja HNK pristigle su tri prijave. Sve prijave imaju potpunu dokumentaciju, a prema neslužbenim infomacijama ponude su uputili aktualni ravnatelj Renato Švornić, kojem bi to bio šesti mandat, kazališna redateljica Maja Šimić te Nebojša Gunjević, poznati zadarski publicist, inače otac direktora KK Zadar Davida Gunjevića

Kazališno vijeće neće održati razgovore s kandidatima sve dok se ne utvrdi je li natječaj zakonito propisan. 

20. travanj 2024 07:06