StoryEditorOCM
KalelargaRECITIRA VELIKANA

Tko je od zadarskih političara pjesnički raspoložen i zašto? I kakve veze s tim ima 10 milijuna kvadrata vraćenih Zadarskoj nadbiskupiji?

Piše L.B.
30. lipnja 2022. - 13:33

Gundulićeva Himna slobodi neočekivano je postala sastavnim dijelom posljednje sjednice Županijske skupštine, kada je županu Božidaru Longinu ponuđena pomoć pri ispunjavanju imovinske kartice. Takva sarkastična ponuda župana je, dakako, naljutila.

- Župane, s obzirom da je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa protiv vas otvorilo postupak, mi vam želimo ponuditi pomoć. Mi smo zaključili, bez da prejudiciramo odluku Povjerenstva, da vam je potrebna pomoć u ispravnom ispunjavanju imovinske kartice - obratio se županu, u ime SDP-a, vijećnik Jure Zubčić.

- S obzirom da smo uspjeli u samo jedno popodne zbrojiti 9.803.313 metara kvadratnih koji su vraćeni crkvi u Zadarskoj nadbiskupiji, mislim da možemo pomoći i vama, a sve u duhu konstruktivnosti - ustrajao je Zubčić.

- Istu pomoć smo mislili ponuditi i gospodinu Škifiću. Nažalost, on je zaključio da mu je isplativije otići nego da javnost sazna njegovo imovinsko stanje. Stoga, župane, vijećnice i vijećnici SDP-a vam stoje na raspolaganju za pomoć pri ispunjavanju imovinske kartice - kazao je Zubčić.

Vidno iznerviran župan Božidar Longin je sa govornice podignuo prst prema Zubčiću.

- Nemojte vi meni nuditi pomoć. Nikada! Jeste li me dobro čuli? - rekao je župan.

Zubčić je iz klupe pokušao nešto reći, na što ga je župan nadglasao.

- Imaš ti svoje brige! - uzviknuo je župan. 

- "O lijepa, o draga, o slatka slobodo.....Sva srebra, sva zlata, svi ljudski životi, ne mogu bit plata tvojoj čistoj lipoti..." - odgovorio je Zubčić citatom Gundulićeve 'Himne slobodi', dajući do znanja da ga kratkotrajno ušutkavanje neće omesti u slobodi iznošenja činjenica koje drži provjerenima i istinitima. 

19. travanj 2024 18:09